Yahoo häkkimine – kas on põhjust paanikaks? (1)

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yahoo tegevjuht Marissa Mayer
Yahoo tegevjuht Marissa Mayer Foto: AP/Scanpix

Yahoo avalikustas täna ebameeldiva uudise – enam kui miljardi kasutaja andmed on sattunud häkkerite kätte. Paljudel kasutajatel on tekkinud kindlasti õigustatud küsimus, kui ohus on nüüd nende eraelulised ja äriandmed.

«Ärge paanitseg,» kõlas turvaeksperdi Graham Cluley sõnum BBC-ile. Samas andis ta mõista, et on palju põhjusi olemaks murelik.

Esiteks toimus andmeleke juba kolm aastat tagasi ning kogu selle aja vältel pole kuulda olnud, et neid andmeid oleks massiliselt kuritarvitatud. Samas on tekkinud Yahool kahtlus, et häkkerid on loonud lahenduse, mis võimaldab neil kontodele ligi pääseda mis iganes ajal parooli sisestamise vajaduseta.

Lisaks on alati variant, et kasutajate andmebaas on maha müüdud tumeveebis tegutsevatele ostjatele.

Igal juhul on kindlaim viis ennast kaitsta muuta taaskord ära oma Yahoo parool ning veenduda selles, et erinevates keskkondades ja e-posti kontodel ei oleks kasutusel üks ja sama parool.

Yahoo hinnangul varastati 2013. aasta augustis andmed, mis on seotud rohkem kui miljardi kasutajakontoga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles