Tööstusrevolutsioon pani selgroogsed kaduma

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: Peter Pinnock/picture alliance/moodboard/scanpix

Värske uuring näitab, et selgroogsete arvukus hakkas 19. sajandil tööstusrevolutsiooni tulekuga kiiresti kahanema.

Nii näitas Texase ülikooli ja Hiina Teaduste Akadeemia teadlaste, USA Teaduste Akadeemia Toimetistes avaldatud uuringus, kus analüüsiti rohkem kui 2764 erineva selgroose liigi geneetilisi andmeid. Neist 600 liiki on praegu ohustatud.

Uuringus modelleerisid teadlased liikide kadumist ning avastasid, et keskmiselt hakkas selgroogsete arv kahanema 123 aastat tagasi ja iga kümne aasta kohta vähenes ohustatud liikide arvukus umbes 25 protsenti.

Ohustatud liike iseloomustabki kiire arvukuse lagus ning selle toimudes hakkab kannatama ka geneetiline mitmekesisus. Ehkki looduskaitsjad üritavad enamasti liigi seas geneetilist mitmekesisust säilitada, usuvad uuringu autorid, et tegelikult tuleks keskenduda rohkem ökosüsteemide ja nende isendite elupaikade säilitamisele.

«Geneetiline mitmekesisus on pikas plaanis liigi säilitamise suhtes oluline, ent kui me võrdleme seda, mismoodi väheneb liigi arvukus elupaikade kadumise tulemusena ja geneetilise mitmekesisuse vähenemise tulemusena, siis peaks elupaikade säilitamine olema olulisem, sest nende puhul on vahe ohustatud ja mitte ohustatud liikide vahel palju suurem,» põhjendas üks uuringu autoritest, biostatistika professor Yun-Xin Fu. Tema sõnul tuleks tähelepanu pöörata ka inimese mõjule loomade elupaikadele ja ökosüsteemidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles