Lõpuks: 2017. aasta toob selgust kodanikupalga mõjude suhtes

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
California kodanikupalga eksperimendi eestvedaja, Y Combinatori just Sam Altman, usub et kodanikupalk on hea idee, sest inimestel tekiks siis vabadus teha, mida iganes ning eksperiment näitaks, missuguseid võimalusi see looks.
California kodanikupalga eksperimendi eestvedaja, Y Combinatori just Sam Altman, usub et kodanikupalk on hea idee, sest inimestel tekiks siis vabadus teha, mida iganes ning eksperiment näitaks, missuguseid võimalusi see looks. Foto: Drew Angerer/AFP/scanpix

Kodanikupalga ideed hakatakse katsetama Soomes, Californias, Hollandis ja Kanadas.

Kodanikupalga ehk sisuliselt mitte millegi tegemise eest raha maksmise mõttega on kaua flirditud. Idee pooldajate sõnul võiks see vaesust vähendada ning panna inimesi tegema asju, mida nad kõige paremini oskavad ja võimaldada hariduse omandamist. Et üha enam töökohti hakkab tulevikus arvutite arenemise tõttu kaduma, oleks baassissetuleku ideel üha enam jumet. Samas ei tea siiani veel keegi, missuguseid mõjusid kodanikupalk tegelikult kaasa toob – 2017. hakkab see aga muutuma, vahendab MIT Technology Review.

Nimelt valib Soome valitsus järgmisel aastal 2000 juhuslikku töötut, kes hakkavad tingimusteta palka saama. Asja eesmärk on eksperimenti kaasata võimalikult erineva taustaga inimesi ja palka maksta kahe aasta jooksul. Sarnane plaan viiakse ellu ka Californias ning Amsterdamis ja Kanadas.

Tegu on ääretult põnevate eksperimentidega, sest seni ei teata kodanikupalga mõjude kohta midagi. Ehkki ideel on toetajaid, kardab aga osa eksperte, et see muudab inimesed laisaks ning soodustab tegelike oskuste arendamisest eemale hoidmist. Igal juhul aitavad tulevikueksperimendid selles küsimuses aga selgust tuua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles