Uuring: šimpanside abivalmidus võib taanduda omakasupüüdlikkusele

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värskest uuringust selgub, et šimpansite abivalmidus võib osutuda hoopiski hästi välja mängitud omakasupüüdlikkuseks.
Värskest uuringust selgub, et šimpansite abivalmidus võib osutuda hoopiski hästi välja mängitud omakasupüüdlikkuseks. Foto: Sharon LuVisi/AP/Scanpix

Briti teadlaste tulemused vihjavad, et prosotsiaalne käitumine ja soov teiste heaolu parandada on midagi inimestele ainuomast, kirjutab ERR Novaator.

«Saame küllaltki kindlalt väita, et prosotsiaalsust, nagu me seda inimeste puhul mõistame, ei saa šimpansidele üle kanda. Nad võivad seda teatud küljest olla, kuid mitte samal põhjusel kui inimesed. Nad ei arvesta oma otsuseid tehes teiste heaoluga,» nentis uurimuse vanemautor Keith Jensen ERR Novaatorile antud intervjuus.

Inimeste lähisugulaste altruismi, sotsiaalsuse ja valmiduse üle teisi aidata on vaieldud juba kümneid aastaid. Isegi tegevused nagu teiste kasukast parasiitide otsimine või pärast võitlust üksteise lohutamine annavad alust mitmesugusteks tõlgendusteks. Kas šimpansid tahavad tõesti kaaslast parasiitide käest päästa või otsivad nad maitsvat suutäit?

Loe lähemalt ERR Novaatorist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles