Lahkus akadeemik Lembit Krumm

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Akadeemik Lembit Krumm
Akadeemik Lembit Krumm Foto: Teaduste akadeemia

Teaduste Akadeemiast saadetakse 27. detsembril kell 11 viimsele teekonnale akadeemik Lembit Krumm, kes lahkus meie seast 13. detsembril pärast lühikest rasket haigust.

Akadeemik Krumm sündis 20. juulil 1928. aastal Kuressaares talupidajate peres. Pärast kõrghariduse omandamist Tallinna Tehnikaülikoolis siirdus ta teadustööle Tomskisse; seejärel Novosibirskisse ja Irkutskisse.

Seal töötades pani ta aluse elektroenergeetiliste süsteemide kompleksse optimaalse juhtimise teooriale ja meetoditele. Sisuliselt lõi ta sellealase uurimissuuna ja koolkonna, olles rohkem kui 10 teaduste doktori ja enam kui 30 teaduste kandidaadi (meie mõistes PhD ehk filosoofiadoktori) juhendaja.

Tema teadustulemustel tuginesid pikka aega kogu Nõukogude Liidu suurte elektrivõrkude ülesehituse ja optimeerimise meetodid. Viimastel aastakümnetel oli tema teadustöö põhirõhk elektrisüsteemide riikidevaheliste ühenduste juhtimise problemaatikal Baltimaade kontekstis.

Akadeemik Lembit Krummi viljakaimad teadlasaastad langesid aega, mil Eesti kuulus Nõukogude Liitu. Seetõttu on suur osa tema publikatsioonidest (üle 200 artikli ja ligi 20 monograafiat) algselt avaldatud vene keeles. Tema teedrajavaid töid hinnati väga kõrgelt. 1966. a sai Lembit Krumm NSV Liidu Teaduste Akadeemia G.M. Kržižanovski nimelise preemia ja 1986. a tollase kõrgeima tunnustuse teadlastele – NSV Liidu riikliku preemia. Eesti Teaduste Akadeemia liikmeks valiti Lembit Krumm 1987. aastal.

Eesti Teaduste Akadeemia jääb mäletama oma liiget Lembit Krummi kui teadlast ja inimest, kellel oli elav huvi oma eriala, Akadeemia ja kogu maailma vastu, kes lahkas probleeme muheda Saaremaa huumoriga ja kes osales Eesti teaduselus kuni lahkumiseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles