Video: inimene juhib mõtte jõul Volkswagen Passatit

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader videost, kuidas inimene juhib autot mõtte jõul.
Kaader videost, kuidas inimene juhib autot mõtte jõul. Foto: autonomos-labs.com

Mõttejõul juhitav auto on Saksamaa teadlaste töö tulemusena saanud reaalsuseks.


Berliini Vaba Ülikooli Autonomos labori inseneride loodud auto puhul piisab suuna muutmiseks või pidurdamiseks ainult mõttest, kirjutas Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator.

Auto juhtimine tugineb elektroentsefalograafial põhinevale arvutimängude juhtsüsteemile, mis on arvuti abil pandud tüürima Volkswagen Passatit. Auto ei sõida küll väga kiiresti ning täidab vaid kõige lihtsamaid korraldusi, kuid ikkagi on see samm lähemale ajale, mil me kõik oleme reisijad autodes, mis saavad sõitmisega iseseisvalt hakkama.

Berliini Vaba Ülikooli tehisintellektiprofessor Raúl Rojas nimetas autot mitte tänapäeval kasutamiseks mõeldud rakenduseks, vaid tõestuseks tehnoloogia suutlikkusest.

Möödunud aastal esitles sama töörühm EyeDriverit – autot, mida on võimalik juhtida silmaliigutuste abiga. Sealt edasi arenes idee luua auto, mille juhtimiseks piisab vaid mõttejõust.

Auto puhul on kasutatud San Francisco firma Emotiv mängude juhtimiseks mõeldud elektroentsefalograafia peakomplekti (hinnaga 220 eurot ehk 3442 krooni), milles kuusteist sensorit mõõdavad aju elektromagnetimpulsse ja edastavad need arvutile.

Enne auto juhtimist häälestati juhi ajulained arvutis kuubiku liigutamise järgi. Selleks pidi tulevane juht mõtlema neljale erinevale olukorrale ning vastavad ajulainete vood seostati ühe kindla käsuga.

Arvuti tõlgib ajulained auto jaoks käskudeks – pööra vasakule, paremale, kiirenda, pidurda. Kõik see muudab auto reaalse liikluse jaoks liiga aeglaseks ning auto katsetamine on võimalik vaid suurtel vabadel aladel, Berliinis kasutati selleks mahajäetud Tempelhofi lennujaama.

Samuti ei tööta see tehnoloogia sugugi igaühega, on päris suur hulk inimesi, kelle aju ja arvutit pole võimalik elektroentsefalograafi abil koos töötama panna.

Veel sel aastal on töörühmal kava katsetada sama autot Berliini linnaliikluses. Selleks on vaja linna luba, kuivõrd linn katsetuse eest mingit vastutust ei võta, siis on auto kindlustatud 25 miljoni euro peale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles