NASA avaldas Maa pildi Marsi orbiidilt

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Kõige võimsam Marsi ümber tiirlev NASA kosmoseteleskoop High Resolution Imaging Science Experiment ehk HiRISE püüdis mullu 20. novembril kaamerasse meie koduplaneedi ja selle kaasalase Kuu.

Pilt tehti küll eesmärgiga kalibreerida Kuu peegelduvuse põhjal teleskoobi seadeid, kuid siiski võib fotol näha ka Maa mandrite piirjooni. Näiteks on oranžikas laik planeedi keskosas Austraalia. Pildi vaadatavuse huvides töödeldi Maa ja Kuu osa pildist erinevalt – nimelt on Kuu palju tumedam ning oleks Maa kujutamiseks vajalike seadetega mustast taustast peaaegu eristamatu.

Pildil on säilinud ka kahe objekti asend teineteise suhtes. Kuigi Maa ja Kuu vaheline kaugus on võrdne ligikaudu 30 Maa läbimõõduga, tehti pilt hetkel, mil Kuu oli Marsilt vaadatuna Maa taga, mistõttu näivad objektid teineteisele lähemal kui tegelikult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles