Miks on inimestel pimesool? Teadlased teavad lõpuks vastust (1)

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põletikuline pimesool
Põletikuline pimesool Foto: Wikipedia.org

Ehkki oleme seni uskunud, et pimesoolel funktsiooni ei ole, näitab uus uuring, et ajaloo jooksul on imetajad seda organit ikka ja jälle taastanud.

Pimesoolega seostuvad paljudel pigem negatiivsed emotsioonid. Ehkki sel justkui otstarvet pole, võib ta palju halba teha – pimesool kipub põletikuliseks muutuma ning enamasti lõppeb see inimese jaoks operatsiooniga.

Miks meil õigupoolest pimesoolt vaja on, ei tea täpselt keegi. Nüüd uurisid aga Midwesterni ülikooli teadlased 533 imetajaliigi pimesoolt ning koostasid andmete alusel pimesoole arenemist kujutava geneetilise puu. Põhiküsimuseks saigi, miks on osal imetajatel pimesool aga teistel mitte?

Analüüs näitas, et pimesool arenes erinevate imetajaliinide hulgas üksteisest sõltumatult ligi 30 korral ning peaaegu kunagi ei kadunud see mõnest liinist täielikult. Nii usuvad töö autorid, et pimesoolel on ikkagi mingisugune eesmärk. Uurimus tõi välja, et pimesoolega liikide umbsooles oli lümfikude kontsentratsioon kõrgem, mis võis tähendada, et pimesool võis täita teise immuunorgani rolli. Lisaks sellele võib see ergutada kasulike bakterite teket.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles