Video: SpaceX’i nädalavahetuse õhkutõus lõppes eduka maandumisega

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Falcon 9 kanderaketi õhkutõus 14. jaanuaril Vanderbergi sõjaväelennuväljalt.
Falcon 9 kanderaketi õhkutõus 14. jaanuaril Vanderbergi sõjaväelennuväljalt. Foto: AP/Scanpix

Mitmeid tagasilööke kannatama pidanud Falcon 9 kanderakett viis edukalt orbiidile 10 kommunikatsioonisatelliidist koosneva lasti ning maandus seejärel Vaikses Ookeanis, vahendab seeker.com.

Falcon 9 kanderaketid on üks kosmosefirma olulisemaid ja ka tulusamaid projekte, mis on aga viimase poole aasta jooksul osutunud võimalikuks murelapseks.

Septembri alguses plahvatas üks rakettidest tavalise tankimisprotseduuri käigus ning pärast seda ei ole ühtki õhkutõusu toimunud. Kokku kutsutud ekspertiisimeeskond pidi põhjused leidma ja likvideerima juba novembriks, kuid probleemid osutusid oodatust keerulisemaks ning kui need said ületatud, hakkas järgmisi kosmoselende takistama hoopis ilm.

Esimene õnnetusejärgne õhkutõus toimus alles laupäeval missiooniga viia orbiidile telekommunikatsioonifirma Iridiumi 10 satelliiti. Üheksa minutit hiljem oli kanderaketi esimene aste juba maandunud Vaikses Ookeanis ujuvale maandumisplatvormile.

«Näib, et missiooniga kõik hästi. Alustasime Iridiumi 10 satelliidi paigaldamisega. Rakett on stabiilselt ujukil,» teatas kosmosefirma juht Elon Musk Twitteris.

Mitmekuune ootamine on paljude õhkutõusude plaane edasi lükanud ja nii võib oodata, et 2017 tuleb SpaceXi jaoks kiire aasta – kokku tuleb orbiidile tõusta 27 korda. See sisaldab endas muu hulgas ka veel kuut Iridiumi satelliitide ülesviimist. Lisaks on firmal taskus ka Rahvusvahelise Kosmosejaama ISS teenindamise lepingud kosmoseagentuur NASAga ning Falcon 9 rakettide edukate arengute puhul saab firmast üle pika aja esimene astronautide orbiidile vedamise võimekusega kosmoselendude organisatsioon USAs.

Space X on avaldanud ka video Falcon 9 õhkutõusust (videos alates 19. minutist) ja esimese järgu maandumisest (videos alates 27. minutist).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles