Noblessnerisse plaanitakse Põhjamaades ainukordset virtuaalreaalsuse keskust

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noblessnerisse plaanitav VR elamuskeskus
Noblessnerisse plaanitav VR elamuskeskus Foto: motoragency.eu

Tallinnasse Noblessneri sadamalinnakusse on kavas rajada mõne aasta pärast kogu Põhja-Euroopas ainulaadne virtuaalreaalsuse elamuskeskus, mille külalised saavad osaleda põneval ümbermaailmareisil ja katsetada selle käigus teadusleiutisi.

Keskuse teostuse eest vastutava agentuuri Motor loovjuhi ja Eesti Digikeskuse juhatuse liikme Andrus Kõresaare sõnul on virtuaalse reaalsuse abil külastaja kogemus vahetu ja isiklik. «Ta tajub seda visuaalselt ja füüsiliselt,» rääkis Kõresaar.

Lisaks püsiekspositsioonile on plaanis Noblessneri valukotta luua ka võimalused ajutiste näituste ja sündmuste korraldamiseks.

Noblessneri valukoja arendusjuhi Elena Natale sõnul loodetakse tänu unikaalsusele tuua kiiresti arenevasse sadamalinnakusse rahvusvahelise elamuskeskusega lisaks kohalikele ka palju väliskülalisi.

«Põnev, ajaloost ja teadusvaldkonnast inspireeritud ekspositsioon sobib suurepäraselt ajaloolise allveelaevatehase territooriumile – nii elamuskeskuses kui Noblessneris põimuvad omavahel tihedalt ajalugu ja tänapäev,» rääkis Natale.

Projekti teostab Motor, eksponaatide jutustused töötatakse välja koostöös Andrus Kõresaarega. Elamuskeskuse plaanitav avamine jääb 2019. aastasse.

Noblessneri allveelaevatehas rajati 1913. aastal. 2013. aastal avati mereäärne piirkond taas rahvale. 2018. aastal valmivad uus linnaväljak ja mereäärne promenaad.

Lähiaastatel kujuneb Noblessnerisse noobel elu-, äri- ja vabaajakeskkond. Noblessneri sadamalinnak asub mere ääres Kalamaja ja Lennusadama naabruses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles