Puust ja punaseks: mida hallutsinatsiooniseened sinu ajuga teevad? (1)

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: /Caters News Agency

USA väljaanne Business Insider selgitab videos, miks hallutsinatsiooniseentes nähakse vaimsete haiguste ravi potentsiaali. 

Erinevad uuringud on näidanud, et hallutsinatsiooniseened võivad tõepoolest meeli vabastada. Nii on neid hiljuti hakatud kasutama ka depressiooni ja ärevushäirete raviotsingu uuringutes.

Seentes leiduv psühhedeelne aine psilotsübiin mõjub eesajukoorele, kus toimuvad abstraktse mõtlemise, tuju ja tajuga seotud ajuprotsessid.

Üks hallutsinatsiooniseente mõju uuringus osalenu kirjeldas oma kogemust järgmiselt. «Keegi oleks minus justkui lülitile vajutanud ning järsku sain aru, et kõik see, mis mind ärevaks või ebakindlaks muutis, ei ole tegelikult asi, mille pärast muretseda.»

Viis aastat kestnud uuringud näitavadki, et hallutsinatsiooniseentel võib olla vaimsete haiguste ravimisel samasugune potentsiaal nagu muude haiguste juures kirurgilisel sekkumisel.

Johns Hopkinsi Ülikooli teadlaste töö näitas, et kuus kuud pärast psühhedeelset kogemust, täheldas 80% uuringus osalejatest depressiooni ja ärevushäirete sümptomite vähenemist.

Kuigi kaks kolmandikku väitis, et seentes leiduva ravimi proovimine oli üks nende elu olulisemaid kogemusi ning pooled muutusid selle järel avatumaks, teatas osa inimesi ka häirivatest kõrvaltoimetest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles