Video: loodusmuuseumi näitus elustas Eesti ala muistsete merede müstilised elukad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Näitus «Müstiline ürgmeri» üritab jagada külastajatega maailma, mis kangastub geoloogi silme ees, kui ta võtab kätte mõne Eesti lubjakivis leiduva fossiili.

Eesti Loodusmuuseumi näitusel «Müstiline ürgmeri» võib esmakordselt näha animeeritud kujul müstilisi elukaid, kes elasid tänapäevase Eesti aladel miljoneid aastaid tagasi, kui meie maa kohal laiusid veel troopilised ookeanid.

«Me oleme harjunud ütlema, et Eesti on mereriik, ja Eesti ala on meri tõesti väga palju mõjutanud,» ütles näituse kuraator Sander Olo. «Näitusel «Müstiline ürgmeri» räägime meie mereriigi kaugemast ajaloost – nii sellest, kuidas Eesti ala 600 miljonit aastat tagasi lõunapoolkeral paiknes, kui ka sellest, kes elasid meie vetes siis, kui Eesti ala kattis troopiline meri.»

Videotes ärkavad ellu näiteks ürgsed mereasukad, otsa saab vaadata hiiglaslikule meriskorpionile ja imetleda graatsilisi meriliiliad.

«Videotes näeme nende ürgsete loomade võimalikku välimust ja tõenäolist käitumist. Kõige ekstravagantsemaks videolõiguks on ilmselt Devoni ajastut kirjeldav klipp, kus on loodud rekonstruktsioon tõenäoliselt esimesest kehasisesest viljastamisest maailma ajaloos,» ütles kuraator.

Näituse «Müstiline ürgmeri» kuraatorid on Sander Olo ja Kairi Põldsaar, videoinstallatsioonide autoriteks on Jaagup Metsalu ja Erik Heinsalu stuudiost BOP Animation. Näituse on kujundanud Jüri Lõun loovagentuurist Pult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles