Idee: Läänemere linnad võiksid moodustada uue Hansa Liidu

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Top Of Digital

Läänemere-äärsed linnad võiksid moodustada keskaegse kaubaliidu eeskujul tänapäevase Digitaalse Hansa Liidu, leiavad mõttekoja Top of Digital Europe autorid oma äsja avaldatud uuringus.

Digitaalse Hansa eesmärgiks oleks innovatsiooni ja ettevõtluse ühine arendamine läbi info, ideede ja inimkapitali vahetamise, leiavad uuringu Digital Region 2016 autorid Martin Andersson ja Joakim Wernberg Lundi ülikoolist.

«Kõigi peale kokku oleks  neil piisavalt palju komponente moodustamaks ühtset tehnoloogiaklastrit. Olles üksteisega ühendatud, võivad need linnad saada atraktiivseks koostööpartneriks teistele suurlinnadele üle maailma,» seisab uuringus.

Ühelt poolt looks selline liit võimaluse olla globaalses äris ühtse piirkonnana, teisalt paraneksid näiteks inimeste võimalused liidu linnades haridust saada ja tööd leida.

«Lihtsam juurdepääs teiste riikide linnadele ja nende turgudele looks lisaks võimaluse pakkuda ettevõtteile  toodete ja teenuste turu eeltunnetust, pakkuda võimalusi üksteistelt õpida ja saada katsetandriks iduettevõtteile ja innovaatoritele,» leiavad uuringu autorid.

Suurte metropolid nagu New York, Boston, Pariis, London ja Shanghai saavad globaalsetel tasandil atraktiivseks tervikuteks spontaanselt. Neis on selleks piisavalt sisemisi ressursse, ettevõtteid, eksperte.

Läänemere-äärsete riikide linnad on selleks aga eraldiseisvana liiga väikesed ning ainus võimalus globaalsel tasandil tegijaks saada on luua tihe linnavadevaheline võrgustik.

Uuringust selgub ka, et Eesti on mitmes digitaalmajanduse kategoorias Põhjamaadele kas lähedal või nendega samale tasemele jõudmas ning juhtival kohal e-valitsuse arendamises. Ühtlasi oleme valdkonnas kõige kiiremini arenev riik.

Hansa Liit oli 13.–17. sajandil tegutsenud Põhja-Saksamaa, Skandinaaviamaade, Madalmaade ja Liivimaa linnade kaubanduslik ja poliitiline liit.

Liidu juhtlinnaks oli Lübeck. Eri aegadel on liitu kuulunud ligikaudu 160 linna, üheaegselt aga umbes sadakond. Hansa Liit kontrollis oma hiilgeajal enamikku Põhjamere ja Läänemere vahelisest kaubandusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles