Tuhanded spordisõbrad moodustavad läbi Eesti digitaalse inimpiiri

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajalooline piir Eesti- ja Liivimaa vahel
Ajalooline piir Eesti- ja Liivimaa vahel Foto: Regio

Eesti Vabariigi 100 sünnipäeva avaüritus leiab suure tõenäosusega aset 16. aprillil, mil tuhanded spordisõbrad moodustavad inimpiiri Rannapungerjalt Tõstamaani kunagise Eesti- ja Liivimaa vahele ning muudavad selle kaasaegsete digiseadmete abil kõigile internetis nähtavaks.

Korraldustoimkonna plaanide kohaselt kogunevad matkajad ja teised spordiklubide liikmed 16. aprilli  varahommikul  omaaegse kubermangupiiri ja praeguste riigimaanteede ristumiskohtadesse  - kokku on selliseid punkte 26.

«Ja siis hakkavad nad liikuma, mööda piiri loodusesse. Digiseadmed nende taskutes jätavad liikumisest reaalajas jälgitava jälje internetis ja meediakanalites. Inimesed ise ongi need, kes teevad ajalugu, nemad ongi see piir, mis sel päeval korraks uuesti looduses maha joonistatakse,» seisab sündmuse projektikirjelduses.

Korraldajate plaanide kohaselt võiks piir olla sel viisil õhtuks «mahamärgitud» ja matkajad jõudnud kogunemispunktidesse, et koos kohalike inimestega jälgida, kuidas piiri viimane lõik ekraanidel välja joonistub ja siis haihtub. Sel viisil tähistatakse administratiivse piiri kadumist Lõuna- ja Põhja-Eesti vahelt ja ühtse Eesti territooriumi tekkimist.

Eesti Vabariik 100 avaüritus peaks panema taasiseseisvumise järgselt sündinud Eesti inimesi mõtlema, kuidas ja kui raskelt võideti saja aasta eest kätte oma Eesti riik ja territoorium.

Saja aasta eest, pärast Veebruarirevolutsiooni hakkasid Eesti rahvuslikud ringkonnad nimelt taotlema Venemaa Ajutiselt Valitsuselt Põhja- Liivimaa eestlastega asustatud alade liitmist Eestimaa kubermanguga ning ühtse autonoomse rahvuskubermangu moodustamist.

Surve avaldamiseks organiseeriti 8. aprillil 1917 Petrogradis Eesti Vabariikliku Liidu eestvedamisel  ligi 40 000 osalejaga meeleavaldus ja 12. aprillil kinnitaski Ajutine Valitsus määruse, millega Liivimaa kubermangu Pärnu, Saare, Tartu, Viljandi ja Võru maakonnad liideti Eestimaa kubermanguga. Nii tekkis Eestimaa kontuur, nagu me seda praegu tunneme.

Ürituse korraldajaks on MTÜ Spordiürituste Korraldamise Klubi

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles