Vastuoluline Kanada firma esitles maailma väidetavalt võimsaimat kvantarvutit

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
D-Wave'i kvantarvuti 2000Q firma laboris.
D-Wave'i kvantarvuti 2000Q firma laboris. Foto: D-Wave

Varasemast mudelist kaks korda surema kvantbittide arvuga D-Wave 2000Q on tootmiseks valmis, väidetavalt on juba olemas ka esimesed kliendid.

Foto: D-Wave

D-Wave on esimene ja praegu ka ainus kommertsturule suunatud kvantarvutite arendaja, kelle eelmine võimsaim protsessor suutis hallata korraga 1000 kvantbitti. Sellega võrreldes on uus mudel täpselt kaks korda võimsam.

«Hüpe 1000 kvantbitilt 2000-le on hiiglaslik tehniline edasisamm aina kasvavas kvantarvutite valdkonnas. Uue mudeli uus lähenemine arvutustele peaks pakkuma huvi nii teadlastele kui ka arendajatele,» kommenteeris uut masinat rahvusvahelise IT-analüütika korporatsiooni International Data Corporation (IDC) arvutusosakonna asepresident Earl Joseph.

Uue mudeliga jätkab D-Wave oma missiooni kahekordistada kvantarvutuse võimsust iga kahe aasta tagant. «Meie 2000Q suutis spetsiaalsete tema testimiseks välja arendatud, kuid ka igapäevastes rakendustes aktuaalsete ülesannete lahendamisel olla 1000 kuni 10 000 korda kiirem kui kõige võimsamad klassikalised serverid,» teatas D-Wave oma pressiteates. Konkreetsed ülesanded olid väidetavalt seotud peamiselt masinõppega.

Foto: D-Wave

Muljetavaldav uus mudel ei veena siiski kõiki. Nagu kirjutas teadusajakiri Nature, on D-Wave'i välja arendatud kvantbitid märksa kergemini ehitatavad kui teistes kvantarvutites kasutatavad, kuid on samas ka oluliselt hapramad ja väiksema täpsusega. Kui varem avaldati isegi kahtlust selle üle, kas tegemist on ikka rangelt võttes kvantarvutiga, siis see kahtlus on nüüdseks kadunud. Küll aga kaheldakse nüüd, kas sellise masinaga on võimalik reaalseid probleeme lahendada.

Nimelt suudab D-Wave lahendada vaid spetsiifilisi optimiseerimise ülesandeid, mille puhul on ta ka päriselt oluliselt kiirem. Sellega tema edu aga piirnebki. Samas on teiste kvantarvutite «repertuaar» oluliselt laiem.

Kvantarvutite ammendavaks enesekehtestamiseks vajalikku kvantüleolekut ei ole D-Wave igatahes veel saavutanud, kuigi sihib juba praegu järgmise põlvkonna protsessorit, mis oleks omakorda jälle mitu korda suurema võimsusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles