Trumpi reisikeeld jätab USA helgeimatest peadest ilma (14)

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Protesteerijad Portlandi lennujaamas.
Protesteerijad Portlandi lennujaamas. Foto: Alex Milan Tracy/Sipa USA/Scanpix

USA uus sissesõidukeeld peaks hoidma riigist eemale «ohtlikke terroriste». Lisaks neile jääb piiri peale kinni ka palju riigis legaalselt töötanud teadlasi, kirjutab Nature.

Ajakiri Nature tegi protestina president Trumpi immigratsiooni keelu vastu ülevaate nendest helgematest peadest, kellest USA keeluseaduse tõttu ilma jääb.

Näiteks lõpetab Iraani kodakondsusega molekulaarbioloog Kaveh Daveshar hetkel Harvardi Meditsiinikolledžis oma järeldoktorantuuri ning töötab ühes Bostoni haiglas. Pärast hariduse omandamist plaanis ta otsida USAs tööd ning plaanis vajaliku tähelepanu saamiseks plaanis minna ka Kanadasse erialakonverentsile. Nüüd ei saa ta aga seda teha, kuna vastasel juhul ei pruugi ta enam kehtivast viisast hoolimata oma uuele kodumaale tagasi pääseda.

Kokku rääkis ajakiri 20 sellise inimesega, kellest suur osa palus jääda anonüümseks, kuna kartsid võimude võimalikku vastureaktsiooni.

«Ma olen USA’le väga tänulik kõige eest, mis see riik mulle andnud on, aga samal ajal on see kõik väga šokeeriv,» ütles samuti Iraani passiga Carnegie Melloni Ülikooli majandusteadlane Ali Shourideh. «Olen alati olnud arusaamisel, et tegemist on vaba maaga, kust ei saa inimesi pärast immigreerumist niisama välja visata.»

Endist kodumaad Iraani peab Shourideh külastama küllaltki tihti, kuna tema ema on raskesti haige, kuid reisikeelu tõttu seisab mees nüüd raske valiku ees: kas ema või töö. Sarnased dilemmad puutuvad paljusid teisigi riigis elavaid Lähis-Ida päritoluga teadlasi.

Olukorra vastu on juba protesteerinud mitmed organisatsioonid, muu hulgas on 40 Nobeli preemia laureaati ja 6 Fieldsi medali võitjat allkirjastanud sissesõidukeelu vastase petitsiooni.

Selline keeluseadus ei ole nimelt probleem mitte ainult konkreetsetele riiki pääseda soovivatele inimestele, teadlastele nende seas, vaid kogu riigile, kes jääb niimoodi ilma teaduse ja innovatsiooni jaoks olulistest töötajatest ja mõtlejatest.

Näiteks plaanib üks ajakirjaga rääkinud Iraanist pärit ja lapseootel noorte inseneride perekond juba praegu kolimist, kuna keeluseadus ei võimalda neid külastada tulevastel vanavanematel. Lisaks näib tõenäone, et kehtivad rohelised kaardid jäävad uuendamata. Neil põhjustel plaanitaksegi kolida Austraaliasse, kus on eluvõimalused olemas.

«Kui lahkume, saame tagasi oma elu – oma vanemad, oma perekonna. Kui aga jääme, siis kaotame kõik,» selgitas tudeng Nature’le. «Ja selle nimel oleme me tõsiselt tööd teinud.»

Mitte ainult teadlaste endi probleem

Lisaks paneb keeld raskesse olukorda ka eurooplasi. Näiteks töötab Itaalia geneetik Luca Freschi hetkel Kanadas Lavali Ülikoolis, kuid plaanis minna üle Harvardisse. Probleem seisneb aga tema abikaasa Maryami Iraani passis. Teised samalaadses olukorras paarid ootavad ajakirja teatel Prantsusmaal, kuna valitsuse vastuolulised sõnumid ei anna piisavat enesekindlust reisi turvalisuse osas.

Lisaks on keeld takistanud juba mitmete teadusprojektide läbiviimist ja ka välismaa teadlaste tegevust. Näiteks ei pääse Iraani passiga Kanada Calgari Ülikooli liustikuteadlane Samira Samimi Grönimaale, kuna NASA rahastatud ekspeditsioon peaks startima New Yorki osariigis asuvast lennubaasist. Isegi, kui ta rändaks Gröönimaale omal käel, et seal missiooniga liituda, ei pruugi tal olla võimalik seal USA’le kuuluva lennukiga uurimistöid teha. See aga lükkaks omakorda teadmata ajaks edasi tema doktoriõpinguid ja ka uurimisprojekti enda.

Samal ajal on paljude selliste inimeste näol tegemist oma kodumaal niigi rõhumise osaks saanutega. Ka liustiku-uurija Samimi peeti Iraanis esmakordselt kinni juba 9-aastaselt, kuna julges kanda rokkbändi Bon Jovi särki ja värvida oma juukseid.

Süüriast pärit Ubadah Sabbagh ei saa aga kodumaale naastagi, kuna keeldus omal ajal käsust teenida Assadi armees. USAs on ta aga närviteaduse doktorant mainekas Virginia Tehnikaülikoolis.

Möödunud nädalal aktiveerusid USA teadlased Trumpi vastu ja hakkasid valmistuma suurejooneliseks protestimarsiks. Selle täpne kuupäev peaks selguma lähipäevil.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles