Ei olegi innovatsioonipidur: riik muutis paberarvete ajaloo prügikasti heitmise palju lihtsamaks

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paberarved
Paberarved Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Vastupidiselt mõne endise kõrge riigiametniku kriitikale jätkub Eestis e-teenuste loomine täie hooga ning värskelt sai riik ise valmis keskse raamatupidamistarkvara e-arveldaja uuenduse, mis võimaldab Eestil paberarved lõplikult prügikasti saata ning vahepeal tekkinud kartelliohu nurjata.

Uuenduse sisuks on täpsemalt e-arvete saatmise ja vastuvõtmise operaatorteenus, millega saavad liidestuda erinevad majandustarkvarad, et ka nende kliendid saaksid e-arveldama hakata.

Keskne riiklik teenus on oluline just seetõttu, et välistada e-arvete turu koondumist ühe või teise operaatori kätte. Just sellise ebaterve konkurentsiolukorra tõttu, kus kolm ettevõtet - Omniva, Telema ja Fitek - olid e-arvete turu sulgenud, lükkas riigikogu möödunud aasta lõpus e-arvetele kohustusliku ülemineku veidi edasi.

«Vaadates praegust turuseisu, on e-arvete laiaulatuslikumaks levikuks puudu olnud erinevaid osapooli ühendavast kesksest ja soodsast rändlusteenusest. Oleme tänaseks loonud lahenduse, millega liitudes saab iga majandustarkvara hakata oma klientidele e-arvete saatmise ja vastuvõtmise teenust pakkuma,» selgitas Registrite ja infosüsteemide keskuse (RIK) direktor Mehis Sihvart vajaudst uue teenuse järele.

Selline lahendus ühendab senised operaatorid ja majandustarkvarad ning võimaldab tarkvaraarendajatel väiksemate kuludega ja kiiresti oma klientidele e-arveldamise teenuse avada. «Ühtlasi soodustab keskse rändlusteenuse loomine ka Euroopa ühisele e-arve standardile üleminekut,» rääkis Sihvart.

Tõsi, teenus pole liidestujatele tasuta ja riik tahab selle eest raha saada. Keskse e-arvete saatmise ja vastuvõtmise lahenduse kasutamise eest tuleb liitunud majandustarkvaral igakuiselt tasuda 0,5 eurot kliendi kohta.

Mikro-, väike- ja keskmise suurusega ettevõtjad ning mittetulundusühingud saavad e-arveldaja keskkonnas avaliku sektori asutustele e-arveid tasuta saata.

RIK-i ettevõtete aruandluse infosüsteemide talituse juhataja Aleksandr Beloussov märkis, et hetkel ei kohusta raamatupidamise seadus ettevõtjaid omavahel e-arveid vahetama. Kuid kui see kohustus tulevikus tekib, on majandustarkvarad juba võimelised keskse riikliku platvormi kaudu e-arveldamiseks ja üleminek toimub sujuvamalt.

Varasemalt on e-arveldajaga liidestunud eelmainitud operaatorid Fitek ja Omniva ning lisaks ollakse liidestumas Telema ning Edisoftiga.

Majandustarkvaradest, mis hakkavad e-arve operaatorteenust edasi pakkuma, liidestus jaanuari lõpus e-arveldajaga esimesena Envoice. Envoice’iga koostööd tegevad raamatupidamistarkvarad ja nende kliendid saavad täna sellest lähtuvalt juba ka tasuta e-arveid saata ja vastu võtta.

Osaühing Envoice juhatuse liikme Ivar Veskioja sõnul on registrite ja infosüsteemide keskuse initsiatiiv hea näide sellest, kuidas e-riigi arenguks on vajalik riigi ja erasektori hea koostöö.

«Erasektorile e-arvete saatmise kohustuse kehtestamine enne e-arveldaja lahenduse valmimist oleks tekitanud ettevõtetele sunni maksta operaatoritele e-arvete saatmise vahendustasusid. Nüüd on riik erasektorile sobiva lahenduse välja töötanud ja e-arvetele üleminekuks on tee avatud,» lisas Veskioja.

Täiendavalt teeb e-arveldaja koostööd teiste väiksemate majandustarkvaradega, näiteks qbill.ee ja tsekk.ee.

Maksumaksjate Liit, Eesti Väike-ja Keskmiste Ettevõtete Assotsatsioon ja majandustarkvara Envoice palusid eelmisel aastal riigikogu majanduskomisjonil riigile e-arvete esitamise kohustuse edasi lükata keskse rändlusteenuse väljatöötamiseni.

Majanduskomisjoni otsusega lükkus edasi 1. jaanuarile plaanitud e-arvete esitamise kohustus. Komisjoni esimees Aivar Kokk teatas toona, et kuni kõikide majandustarkvaradega liidestamiseks avatud turg ei toimi, pole mõistlik ja võimalik seadusega ettevõtjatele kohustust panna.

Envoice’i juhatuse liikme Ivar Veskioja sõnul on ülimalt tervitatav, et poliitikud ja ametnikud mõistsid  turutõrke olemust.

«Probleemile kiiresti reageerinud RIKi tuleb tunnustada sobiva lahenduse väljatöötamise eest e-arvete vaba rändluse tagamiseks Eestis. Riigi toega murtud e-arve operaatorite oligopoolse turuvalitsemise eripäraks oli pealesunnitud vahendusteenus. Operaatorile tuli maksta iga e-arve edastamise eest tasu,» ütles ta. «Tasuta e-arvete saatmist võimaldavatel tarkvaradel nagu Envoice, ei võimaldatud liituda operaatorite vahelise rändlusvõrguga. Omniva esindaja kinnitas majanduskomisjonis avameelselt, et neil puudub ärihuvi e-arvete rändluselepingu sõlmimiseks.»

Rändluse puudumine oleks toonud kaasa selle, et Omniva kliendid poleks saanud saata arveid ettevõtetele ja riigiasutustele, kes kasutavad Envoice’i teenust ja ka vastupidi.

E-arveldaja pakutav lahendus on tema hinanngul piisavalt soodne, et majandustarkvarad saaks oma klientidel võimaldada tasuta e-arvete saatmist ja vastuvõtmist. Selle eelduseks on, et levinud majandustarkvarad liidestuvad RIK-i keskse rändlusteenusega. «Bittide ja baitide saatmine peab olema tasuta,» toonitas Envoice’i esindaja Ivar Veskioja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles