Mälestusi saab tekitada, taastada, kustutada ja lahutada

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: graafika: Silver Alt

Mälu-uuringutes ammutatud uued teadmised ja tehnikad võimaldavad inimese ajju uusi mälestusi tekitada, osa neist hoopis kustutada või mõned unustustehõlmast tagasi tuua.

Jaanuaris ajakirjas Science avaldatud Jaapani teadlaste uuring näitas, kuidas võiks mälu uurimine aidata traumaatilise minevikuga inimesi. Uue lahenduse võti peitub seose kustutamises eri mälestuste vahel.

Ajus ühendab mälestusi neuronivõrgustik, traumaatiliste sündmuste üle elanu ajus võivad tekkida aga peale niigi valusa mälestuse täiesti ebaloogilised ja tarbetud seosed. Asjatu seos väljendub nii, et isegi tavaline argisündmus – vaatepilt, heli või lõhn – toob meelde valu tekitanud sündmuse. Nii võib näiteks küünla nägemine esile kutsuda mälestuse mõne lähedase surmast. Kui selline seos kustutada, peaks hingelise trauma üle elanud inimese elu lihtsam olema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles