Kasutajad ei pääsenud e-maksuametisse juba enne tuludeklareerimise algust

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
e-maksuameti töö oli hommikul häiritud
e-maksuameti töö oli hommikul häiritud Foto: Kuvatõmmis

Maksu- ja tolliameti veebiserverid kippusid täna hommikul tõrkuma ainuüksi teate peale, et inimestel tekkis võimalus vaadata oma deklaratsiooni eeltäidetud andmeid.

Täpsemalt said paljud kasutajad veidi pärast kella 9.00 e-maksuameti veebilehel teate, et teenusesse sisenemine on piiratud kasutajate suure hulga tõttu. Külastajatel paluti mõne aja pärast uuesti proovida

«Tulude deklareerimise periood on meie IT-süsteemidele koormuse osas kahtlemata kõige rohkem väljakutseid pakkuv periood. Seetõttu jälgime e-maksuameti külastajate üheaegsete sessioonide hulka pidevalt ning täna hommikul ka suure huvi tõttu seda pidime suurendama 25 000 üheaegse sessioonini, et inimesed oma andmetele kiiremini ligi pääseksid,» selgitas Postimehele ameti pressiesindaja Rainer Laurits.

«Vajadusel oleme valmis täiendavalt reageerima,» lisas Laurits. Ta selgitas, et piiranguid pannakse veebikeskkondadele seetõttu, et vältida süsteemi ummistumist. «Piirangute jälgimine ja sellele reageerimine tagab ka selle, et saame oma lubadust täita, et mõne hetke pärast proovides on kliendile süsteem taas avatud,» lisas ta.

Maksu- ja tolliameti üldine soovitus on, et nii eeltäidetud andmete kui ka deklareerimise kinnitamise perioodil tasub mõne aja pärast uuesti proovida, kui sisenemine esmalt ebaõnnestub. Tagasimaksete kiirust see ei mõjuta, kui päev hiljem oma deklaratsioon esitada.

MTA teenindusosakonna juhtivspetsialisti Hannes Udde sõnul tasub eeltäidetavad andmed e-maksuametis ja e-tollis üle kontrollida, et esitamise ajaks oleks juba kõik korrektne.

«Kui tuludeklaratsiooni eelvaates mingid andmed puuduvad või need erinevad endale teadaolevatest, palume pöörduda väljamakse tegija või kulu saaja poole palvega puuduvad andmed maksuhaldurile elektrooniliselt esitada või esitatud andmed parandada,» märkis Udde.

Sel aastal tuleb tähele panna, et enam ei ole võimalik maha arvata mootorratta ja -sõiduki (A- ja B-kategooria) juhilubade koolituskulusid ning täiskasvanute huvihariduse kulusid. Seetõttu sellist koolitusteenust pakkuvad ettevõtted seda infot inimese eeltäidetud deklaratsioonil enam ka ei esita.

Kui tööandjad, koolitusasutused või teised asutused ei saa andmeid elektrooniliselt esitada või neid parandada, peab tulu deklareerija andmed tuludeklaratsioonil ise parandama ning esitama ka kulu tegemist tõendavad dokumendid. Laenuintresside andmeid saab jätkuvalt oma eeltäidetud tuludeklaratsiooni jaoks edastada elektrooniliselt läbi internetipankade. Täiendavat infot intresside kohta saab klient oma pangast.

«Seoses madalapalgalistele tehtavate tagasimaksetega võib sel aastal tuludeklaratsiooni esitamine puudutada ka neid inimesi, kes varem tuludeklaratsiooni ei ole esitanud. Seetõttu on oluline, et ka need inimesed, kes möödunud aasta jooksul töötasid vähemalt kuus kuud täiskohaga ja said alla 7817 euro tulu, kontrolliksid, et nende eest tasutud tulumaksu andmed oleksid MTA-l olemas,» rääkis Udde.

Tulude deklareerimine algab 15. veebruarist, andmete turvalisuse tagamiseks soovitab amet siseneda e-MTAsse ID-kaardi või mobiil-ID abil. Deklareerimist puudutavat infot ja abi saab MTA kodulehelt, ameti teenindusbüroodest või helistades maksu- ja tolliameti infotelefonidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles