Geneetikute avastus võib trenditoidu hinna alla tuua

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinoa
Kinoa Foto: SCANPIX

Geneetikud järjestasid populaarse kinoa taime genoomi, mis tähendab, et tulevikus võib selle supertoidu kasvatamine efektiivsemaks muutuda.

Lõuna-Ameerikas kasvavat kinoad iseloomustab väga kõrge toiteväärtus, ent veel kõrgem hind. Viimastel aastatel on inimesed kinoad niivõrd armastama hakanud, et nõudlus taime järele ületab pakkumist. Võrreldes kinoa hindu 2006. ja 2013. aastal, selgub, et hinnad on lausa kolmekordistunud. Kinoa kasvab kõrgetes paikades madalal temperatuuril, nii asubki enamik selleks sobivaid paiku Peruus, Boliivias ja Ecuadoris ning mujal laiaulatuslikult kinoat kasvatada on keeruline.

Täna ajakirjas Nature avaldatud, Saudi Araabias asuva Kuningas Abdulla teadus-ja tehnikaülikooli teadlaste üles kirjutatud eksperimenditulemused annavad aga lootust, et ehk võiks tulevikus kinoad kasvatada efektiivsemalt. Võti peitub kinoa genoomi järjestamises, mis lubab tulevikus taime muuta nii, et seda saaks kasvatada lihtsamates tingimustes. Kinoa võtsid nad luubi alla seetõttu, et taime Saudi-Araabia mullal kasvatama hakata.

Oluline avastus on ka kinoa seemnete mõistmine, sest need sisaldavad mürgist ja mõru ainet, et kahjureid eemale hoida. Inimestele on see aine aga kahjulik, mistõttu tuleb see enne müügile jõudmist kinoast eemaldada – see kõik tõstab taime lõpphinda veelgi.

Uuringu autorite sõnul aitavad uued teadmised aga taime muuta nii, et tulevikus saaks taime kasvatada ilma selle aineta. Ka üritavad nad kasvatama hakata lühemaid ja tugevamaid taimi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles