Lihtsalt Eesti iduettevõtetest: 100 miljonit investeeringuid ja 30 miljonit tööjõumakse

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
sTARTUp päev ERMis
sTARTUp päev ERMis Foto: Kristjan Teeedma/Tartu Postimees

Eestiga seotud start-up-ettevõtted tõid möödunud aastal Eesti majandusse maksudena ligi 30 miljonit eurot tööjõumakse ning andsid tööd enam kui 3000 inimesele, selgub Kredexi Startup Estonia programmi möödunud aasta ülevaatest.

Eesti või eestlastega seotud iduettevõtteid on aasta lõpu seisuga 400 ringis ning nad kaasasid mullu investeerimisrahasid 102,5 miljonit eurot.  Eesti riigieelarvesse laekus sellest tööjõumaksudena  28 miljonit eurot, aasta varem oli see summa 21 miljonit.

Töötajaid oli iduettevõtteis ametis 3500 ning aastaga kasvas nende hulk tuhande võrra – 800 Eestis ja 200 välismaal.  

Keskmine investeeringu suurus oli 2,6 miljonit eurot. Eesti investoritelt kaasatud summade suuruseks oli 8,7 miljonit.

Kõige enam kaasas möödunud aastal raha Transferwise, millesse investeeriti 23,5 miljonit. Järgnes Starship 16,5 miljoniga.  Näiteks Transferwise maksis eelmisel aastal tööjõumakse Eestis 4 867 255 eurot – selle ettevõtte 600 töötajast 400 on palgal Eestis.

Suurimateks ühisteks märksõnadeks on IT-teenused ning ärilt ärile (B2B) müük. Neli teistest siiski mõnevõrra populaarsemat valdkonda on aga riistvara (näideteks Starship Technologies, Click & Grow), arendustööriistad (Testlio, Plumbr, Zeroturnaround), koostööd ning produktiivsust soodustav tarkvara (Pipedrive, Toggl, Weekdone) ning finantstehnoloogia (Tranferwise, Monese, Pocopay).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles