Tõestatud: päikese kiired pidurdavad tema enda pöörlemist

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA teadlaste uuring näitab, et Päikesest välja kiirgavad footonid aeglustavad meie kodutähe väliste kihtide pöörlemiskiirust.
USA teadlaste uuring näitab, et Päikesest välja kiirgavad footonid aeglustavad meie kodutähe väliste kihtide pöörlemiskiirust. Foto: NASA

Footonite välja kiirgamine aeglustab Päikese välimiste kihtide pöörlemise kiirgust, vahendab ERR Novaator.

Teadlased on ammu tähele pannud, et Päike ei pöörle ümber oma kujuteldava telje ümber ühtlaselt, vaid selle pind pöörleb aeglasemalt kui sisemus ja pooluste piirkonnad aeglasemalt kui ekvaatori piirkond. Polaar- ja ekvatoriaalpöörlemiskiiruse erinevusi on teadlased juba superarvutite abiga seletada suutnud.

Nüüd tuli rühm teadlasi eesotsas Ameerika Ühendriikide Hawaii ülikooli füüsiku Jeff Kuhniga välja ka pind- ja sisepöörlemiskiiruse erinevuse usutava seletusega, mis taandub toredasti füüsika põhiseadustele.

Oma teekonnal põrkavad footonid Päikese ainega kokku palju kordi. Kuigi iga põrke mõju on tibatilluke, on footoneid ja nende põrkeid nii palju, et Kuhn ja kaasautorid söandavad väita ajakirjas Physical Review Letters, et kokkuvõttes pidurdavad Päikeselt kiirguvad footonid Päikese pöörlemist märgataval määral.

Loe lähemalt ERR Novaatorist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles