Uuring: gluteenivaba võib soosida mürgiste metallide verre sattumist

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värske uuring näitab, et gluteeni vältimisel võib olla soovimatuid tagajärgi kasvava elavhõbeda- ja arseenisisalduse näol inimese kudedes.
Värske uuring näitab, et gluteeni vältimisel võib olla soovimatuid tagajärgi kasvava elavhõbeda- ja arseenisisalduse näol inimese kudedes. Foto: PantherMedia / Scanpix

Gluteeni vältimisel tuleb olla ettevaatlik – aseainetes võib sisalduda oluliselt rohkem tõsiselt mürgist elavhõbedat ja arseeni.

Eestiski populaarsust koguva gluteenivaba dieediga võib kaasneda soovimatuid tagajärgi, hoiatab ajakirjas Epidemiology avaldatud uuring. Tegemist on dieediga, mis on paljudele tsöliaakiahaigetele meditsiiniline paratamatus, kuid on aina enamate inimeste jaoks ka lihtsalt isiklik valik. Kuigi mitte-tsöliaakiahaigetel esinevate vaeguste kohta on olemas mõningaid tõestusi, on teaduslik konsensus seniajani siiski, et gluteenitalumatus on pigem n-ö umbluu-teema.

Seekordse uuringu autorid võtsid vaatluse alla gluteeni vältivate inimeste vereproovide erinevuse üldpopulatsioonist. Kokku võeti proove ligi 7500 inimeselt, kellest 73 olid ka gluteeni vältijad.

Proovide analüüsist selgus, et gluteenivaba dieedi pidajate uriiniproovides oli arseeni peaaegu kaks korda rohkem ja vereproovides elavhõbeda kogus 70 protsenti kõrgem kui neil, kes toitusid tavapäraselt.

Metallide kogust seostavad teadlased gluteeni sisaldavate teraviljade peamise aseaine riisiga, mis on aga tuntud selle poolest, et salvestab oma viljateradesse erinevaid keskkonnamürke, eriti aga metalle.

«Tulemused näitavad, et gluteenivaba dieedi pidamisel võib olla soovimatuid tagajärgi,» ütles uuringut juhtinud Illinoisi Ülikooli epidemioloogiaprofessor Maria Argos. Samas rõhutas ta, et tõsisemate järelduste tegemiseks tuleb teha veel palju lisauuringuid.

Vähemalt arseeni osas võib oletada, et see on seotud asjaoluga, et USAs, kus uuring tehti, ei ole kehtestatud järelevalvet toidus sisalduva arseeni koguse üle. Euroopas on selline süsteem aga paigas ja nii ole vähemalt ELi piires mõtet riisis sisalduvat arseeni karta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles