Mehed, sööge korralikult – isa noorepõlve toitumine võib mõjutada poegade lastesaamist

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isa ja poeg. Pilt on illustreeriv
Isa ja poeg. Pilt on illustreeriv Foto: Jason Mitchell/Mercury Press/Caters News Agency

Värske uuring näitab, et meeste toitumine võib mõjutada nende poegade sperma konkurentsivõimet.

Austraalias asuva Monashi Ülikooli bioloogide uus uuring näitab, et vanemate elustiil võib lapsi mõjutada juba kaua enne sündimist. Sellisele järeldusele jõudsid nad pärast äädikakärbeste uurimist. Äädikakärbseid kasutatakse teadusuuringutes sageli, sest esiteks vahelduvad nende põlvkonnad kiiresti ning samuti on neil inimeste geenidega suuri sarnasusi. Uurimuse tulemused avaldas ajakiri Biology Letters.

Eksperimentide käigus üritas uurimisrühm välja selgitada, kuidas valgurikas või -vaene dieet võib mõjutada kärbeste järglaste saamise edukust.

Osa kärbseid kasvas üles valgurikka dieedi peal, teised aga vastupidi valguvaest toitu süües. Täiskasvanuna sõid kärbsed aga tavapäraselt. Hiljem selgus aga, et kõige edukamalt läks järglaste saamine just neil kärbestel, kelle isasid kasvatati valgurikka dieediga. Uuringu juhtivautori dr Susanne Zajitschecki sõnul näitab leid, et vanemate elustiil mõjutab oluliselt järgmist põlvkonda isegi juhul, kui muutused leiavad aset kaua enne laste saamist.

Loe täpsemalt SIIT 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles