Teadlased vaevlevad ajude puuduses

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajud
Ajud Foto: SCANPIX/REUTERS

Inimesed peaksid pärast surma rohkem ajusid annetama, sest neid pole depressiooni ja teiste vaimsete häirete uurimiseks piisavalt.

Bostoni lähistel asuvas Harvardi Ülikooli alla kuuluvas keskuses on praegu veidi üle 3000 aju. See on üks maailma suurimaid «ajupanku».  Enamik kuulusid kunagi vaimsete või neuroloogiliste häiretega inimestele. Ekspertide sõnul on aga ajudest suur puudus, vahendas BBC. 

Sealse keskuse teaduri, dr Kerry Ressleri sõnul on ajude puudus üks suurimaid takistusi ajuhaiguste paremal uurimisel. «Meil on teadmised ja tööriistad olemas, ent ajukudet, mille peal neid kasutada, ei jagu,» selgitas ta.

Eriti suur puudus on nende inimeste ajudest, kel on haigused, mida on pikalt seostatud pigem psühholoogiliste häirete mitte aga neuroloogiliste häiretega. Nende hulka kuuluvad näiteks depressioon ja posttraumaatiline stress.

Loe pikemalt SIIT. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles