Ülikiire internet võib ka tegelikult inimesteni jõudma hakata

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil EstWini silt Pikasillas Valgamaal.
Pildil EstWini silt Pikasillas Valgamaal. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Uus võimukoalitsioon on valmis kahel järgmisel aastal andma kokku 20 miljoni euro ulatuses investeeringuabi kohalikele kogukondadele, et ülikiire internet üleriigilisest põhivõrgust reaalselt tarbijateni jõuaks.

Nimelt on ettevõtlusminister Urve Palo koostanud nn viimase miili analüüsi, ilmselt märtsi arutab seda valitsuskabinet ja eelduslikult sügisel saab asuda juba vastavaid taotlusi esitama asuda.

Nii aastal 2019 kui 2020 on võimalik taotlusi esitada 10 miljoni euro ulatuses – sellised summad planeeritakse riigieelarvesse. Otsustamisel on, kas selleks luuakse vastav meede Kredexi või EAS-i alla.

Tõenäoliselt saab eelduseks olema see, et raha saavad taotlema asuda omavalitsuse või omavalitsuste ülesed sihtasutused.

«Minu nägemust mööda võiks vähemalt KOVi põhised üksused moodustuda, mis selle valguskaabli inimesteni jõudmist korraldama hakkavad,» ütles Postimehele riigikogu lairibavõrgu toetusrühma juht Tanel Talve. «Selleks vastavat programmi ka hetkel välja töötataksegi, et KOVidel oleks võimalus ja ka tahtmine oma territooriumil see riiklik eesmärk ellu viia.»

Talve sõnul on üleriikliku tegevuskava koostamiseks hea eelduse andnud juba töösolevad kaardistused Pärnu maakonnas digitee projekti näol ja samasugused ettevõtmised Harjumaal.

«Tasuks aga kaaluda lisaraha kaasamist nn Junckeri fondist, kuna Euroopa Liit on võtnud jõulise suuna kiire netühenduse võimaldamiseks kõikjal ühenduse territooriumil,» märkis ta.

Interneti baasvõrku EstWin rajava sihtasutuse ELASA juht Priit Soom ütles mullu oktoobris Postimehele, et  EstWin-ist kasusaajate hulga uuringu kohaselt on vaid ligi 15 000 lõppkasutajat selle abil saanud endale püsiühenduse ja ligi 145 000 inimest kasutavad saadud võimalusi mobiilsidevõrkudes.

Riigikogu võttis kuu aja eest vastu seademuudatuse, mis võimaldab asuda internetikaableid lõpptarbijateni viima ka mööda Jaotusvõrgu elektriposte ning hoida seeläbi kokku tohutuid summasid kaabli maasse kaevamise arvelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles