Värsked andmed: kõige parem mobiilse interneti võrk on Telial

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiilimast. Foto on illustratiivne.
Mobiilimast. Foto on illustratiivne. Foto: Peeter Kümmel

Tehnilise Järelevalve Ameti värsked mõõtmistulemused näitavad, et kõige parema levialaga ja suurema keskmise allalaadimiskiirusega mobiilsidevõrk on Telial.

Ameti töötajad sõitsid interneti mõõtmiseks mööda Eestit üle 3000 kilomeetri ja kontrollisid 4G teenust 1500 punktis.

Selgus, et fikseeritud mõõtepunktides oli Telia pakutav 4G kättesaadav 99 protsendis punktides, Tele2 vastav näitaja on 96 protsenti ning Elisa puhul 93 protsenti. Liikuvates mõõtepunktides (sõidu ajal iga 2 km tagant) oli Telia võrgu katvus 97 protsenti, Elisa võrgul oli näitaja 92 ja Tele2 võrgul 90 protsenti.

Mõõtmiseks kasutatid Samsung Galaxy S7 nutitelefone.

Vaata lisaks:

Mõõtmistulemustest selgub, et fikseeritud mõõtepunktides peavad Telia võrgus kõige aeglasema allalaadimiskiirusega internetiga hakkama saama Karujärve (9,0 Mbit/s) ja Riguldi elanikud (9,1 Mbit/s).

Tele 2 võrk on aeglaseim Obinitsas (5,0 Mbit/s) ja Tabiveres (6,9 Mbit/s) ning Elisa võrk nõrgim Laeval (4,9 Mbit/s) ja Räpinas (5,5 Mbit/s).

Ameti teatel on kõik sideettevõtted hoogsalt panustanud ka 4,5G võimekusega tugijaamadesse, mis tõstsid mõõtmistel kiiruse maksimumi 240 megabitini sekundis. Kui seni räägiti 4G võrkude allalaadimiskiirusest kuni 150 Mbit/s, siis praegu on reaalselt kättesaadav kiirus juba üle 300 Mbit/s ning suund on mobiilsideoperaatoritel kuni 600 Mbit/s.

Mõõtmistulemused näitavad, et suurima keskmise allalaadimiskiiruse fikseeritud mõõtekohtades 72 Mbit/s saavutas Telia. Elisa keskmine kiirus oli 47 Mbit/s ja Tele2-l 52 Mbit/s.

Üleslaadimise keskmine kiirus fikseeritud mõõtekohtades oli vastavalt Telial 27 Mbit/s, Elisal 20 Mbit/s ja Tele2-l 22 Mbit/s.

«Sõidu ajal mõõdetud kiirus olid võrreldes seisu pealt mõõdetuga ootuspäraselt kolmandiku võrra aeglasem, kuid siiski hea,» märkis amet.

Telia teatel paigaldas ettevõte 2016. aastal üle Eesti 399 uut mobiilside tugijaama ning rajas hoonetesse üle 130 siselahenduse. «Oleme tänase seisuga suuruselt kolmas investor Eestis, panustades kohalikule turule aastas ca 45 miljonit eurot,» ütles Telia Eesti tehnoloogiadirektor Kirke Saar.

Tele2 on võrkude ja tugisüsteemide arendamisse viimase viie aasta jooksul investeerinud 48 miljonit eurot. 2016. aastal ehitas ettevõte Eestisse kokku 349 uut tugijaama.

«Mõõtmistulemused ja senine kasutajakogemus kinnitavad, et mobiilse interneti kvaliteet on nii hea, et see on igati vääriline asendus püsiühendusele,» ütles Tele2 raadiovõrgu juht Tanel Sarri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles