Levira siseneb asjade interneti turule

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Levira võrguteenused
Levira võrguteenused Foto: Levira

Telekommunikatsiooni- ja IT-infrastruktuuri ettevõte Levira teatas otsusest alustada Eestis asjade interneti (IoT) teenuste pakkumist.

«Siseneme IoT turule n-ö targa investeeringu põhimõttel ehk ehitame võrku konkreetsetele klientidele, kes on koheselt valmis IoT võimalusi kasutama. Koostöös partneritega saame pakkuda paindlikke ja kiireid lahendusi võrgus, mis on välja ehitatud koos klientidega ja vastavalt nende vajadustele,» ütles Levira juhatuse esimees Tiit Tammiste.

Asjade internet on kogum võrku ühendatud seadmetest, mis koguvad vastavate anduritega vajalikke andmeid ja edastavad info teenusepakkujale, kes seda vajab.

Levira võrguteenuste divisjoni direktor Meelis Antoni sõnul toimub Levira võrguteenuse abil andmete kogumine anduritest ning nende ettevalmistus edaspidiseks töötluseks. «See võimaldab partneritel keskenduda oma äriprotsessidele ning kogutud informatsiooni abil täiendava lisandväärtuse loomisele,»  ütles Anton.

IoT teenuse pakkumisel on Levira tehnoloogiapartneriks Nordic Automation Systems (NAS), kellel seni oli ühisfirma samuti Eestis asjade interneti teenust pakkuva ettevõttega Levikom.

«Kuna nägime, et IoT võrgu ehituse ja opereerimise areng Eestis on kiire tänu elutervele konkurentsile Levikomi ja Levira vahel, kes mõlemad ehitavad Eestis asjade interneti võrku, siis ei pidanud enam enda osalust selles ettevõtmises vajalikuks,» selgitas Postimehele ühisfirmast loobumist NASi esindaja Anni Ehsasalu.

Ehasalu sõnul on Eesti NASi jaoks olnud suurepärane testkeskkond. «Otseselt võrgu opereerimine pole aga meie fookuses. Levikom tegi meeldiva ettepaneku osalus ära osta ja see ühtis meie arenguplaanidega hästi,» ütles ta.

Mis puutub veel Levirasse, siis lõppklientidele suunatud lahenduste osutamisel on ettevõtte esimene koostööpartner AU Energiateenus.

«Asjade interneti ehk IoT lõplik kasu ettevõtetele seisneb andmete saadavuses, mis viib majandustulemuste paranemiseni. Monitoorimise ja teadliku analüüsi abil saab teha targemaid otsuseid, mis aitavad ressursse säästa, sh hoida kokku energiat. IoT võimaldab monitooringut läbi viia ka objektidel, kus eelnevalt puudub hooneautomaatika. IoT lihtsustab oluliselt andmete kogumise ja edastamise võimalusi,» ütles AU Energiateenus OÜ juhatuse liige Aivar Uutar.

Taustaks:

Nordic Automation Systems (NAS) on juhtmeta telemaatika ja sensor-tehnoloogia valdkonnas tegutsev Norra-Eesti ettevõte. Firma pakub rahvusvahelise IoT-standardile LoRaWA vastavaid vee-, temperatuuri-, elektri jm sensoreid ning LoRaWA võrgu tugijaamasid. Firma tegutseb Norras ja Eestis ning selle arendus- ja tootmisüksustes töötab kokku 25 spetsialisti.

AU Energiateenus aitab Balti riikide ja Skandinaavia ärikinnisvara omanikel ja kasutajatel saavutada paremaid majandustulemusi energia- ja ressursitõhususe suurendamisega. Tänu süstemaatilisele ning teadlikule tegevusele on ettevõtte abiga klientidel säästetud energiakuludelt ca 2,6 miljonit eurot.

Levira on pilve-, meedia- ja ringhäälingu infrastruktuuriteenuseid osutav ettevõte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles