Kõigi aegade suurim eksoplaneetide avastus kasvatas järsult maavälise elu leidmise võimalusi (9)

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: NASA/JPL-Caltech

NASA ja belgia kosmoseteadlased tutvustavad viimaste aastate suurimat avastust maavälise elu otsingutel - ühe kääbustähe ümber tiirleb koguni seitse Maa-sarnast eksoplaneeti.

«See on esimene kord, kui oleme näinud ühe tähe ümber nii palju Maa-tüüpi planeete. Praeguseks on seitsmest kuus ka üle mõõdetud ja esialgsed tulemused näitavad, et need on maised ja kivised maailmad. Kõige huvitavam on aga, et need on väga sobilikud atmosfääri tekkimiseks. Kui enne oli meil maavälise elu uurimiseks hulk kandidaate, siis nüüd võime juba rääkida selgest sihtmärgist,» ütles ajakirjas Nature ilmunud uuringu juhtivautor Michaël Gillon enne avalikustamist toimunud pressibriifingul.

Seitsmest planeedist kolmel on vedela vee olemasolu ülitõenäoline. Vedela vee olemasolu peetakse aga üheks olulisematest tingimustest elu tekkeks.

Teadusajakiri Nature, kus uuringu kirjeldus avaldati, on valmistanud ka mitu videot uue planeedisüsteemi tutvustamiseks:

Tagasi üles