Antenniga televiisorivaatajail tuleb peagi kanalid uuesti üles otsida (1)

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telekanalid
Telekanalid Foto: JUAN BARRETO/AFP

Tavaantenniga televiisorivaatajail tuleb sel aastal kanalid uuesti häälestada, kuna muutuvad osad digitaaltelevisiooni edastamissagedused.

Muudatuse taga on Euroopa Komisjoni otsus, millest tulenevalt läheb osa digitelevisiooni praegustest sageduskanalitest edaspidi mobiilse interneti kasutusse ning digitelevisiooniteenused liiguvad uutele, parema leviulatusega edastamissagedustele.

Sagedusmuudatused mõjutavad ainult tavaantenniga digitelevisooni vaatajaid. Sellega seoses toimuvad märtsist kuni suve lõpuni televisioonisaatjate hooldustööd, mida viib läbi ringhäälingu võrguteenuseid osutav ettevõte Levira. Täpsemast tööde graafikust teavitavad televaatajat nii Levira kui Starman, kellele kuulub ZuumTV televisioonivõrk.

Euroopa Komisjoni ettepaneku kohaselt eraldatakse hiljemalt 2020. aastaks 700 MHz (694–790 MHz) sagedusala mobiilse interneti teenuste jaoks. Alla 700 MHz jääv sagedusala (470–694 MHz) on edaspidi mõeldud eelkõige audiovisuaalteenuste osutamiseks.

Euroopa Komisjoni teatel on Euroopa praegu silmitsi kiiresti kasvava nõudlusega traadita lairibateenuste järele, mis on peamiselt seotud videopildi vaatamisega mobiilsetes seadmetes. Mobiilse andmeside mahu kasv paneb proovile olemasolevate võrkude läbilaskevõime ning osutab vajadusele täiendava sagedusressursi järele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles