Kas Pluutost ja Kuust saavad tõesti planeedid?

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pluuto
Pluuto Foto: SCANPIX

Teadlased arutlevad selle üle, kas planeetide tingimused tuleks ümber vaadata. Uue definitsiooni kohaselt saaksid planeetideks kõik tähtedest väiksemad ümarad taevakehad.

Pluuto planeetidest väljaheitmine muserdab osa astronoome siiani. Nüüd esitas aga grupp teadlasi ettepaneku, et planeetide definitsioon tuleks ümber vaadata. Kui seni on planeetide defineerimisel lähtutud nende suhtest kosmosesse, siis uue ettepaneku kohaselt määraks planeedistaatuse hoopiski taevakeha seesmine geofüüsika, vahendas Nature.

Uue definitsiooni kohaselt oleks planeet: «Tähest väiksema massiga taevakeha, kus pole kunagi toimunud tuumasünteesi ja millel on piisav enesegravitatsioon, et saavutada ümar vorm». Või siis lihtsustatult öeldes – planeedid oleks kõik tähest väiksemad ümarad taevakehad.

Miks aga planeedi definitsioon üldsegi nii palju kära tekitab? Ettepaneku autorite sõnul on planeedi sõnal ja staatusel tegelikult tuntav mõju. Nende sõnul vähendas Pluutolt planeedi nimetuse ära võtmine avalikkuses huvi selle taevakeha uurimise vastu.

Praegusel juhul tundub aga ettepanek siiski utoopiline, sest selle definitsiooni kohaselt muutuks planeediks ka Kuu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles