Eestis asuti välja töötama päikesepaneelidega teekatet (11)

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikesenpaneeliga teekate
Päikesenpaneeliga teekate Foto: wattwaybycolas.com

Tallinna Tehnikaülikool (TTÜ) ja maanteeamet alustasid põhjamaade kliimasse sobivate päikesepaneelidega varustatud teekatendi väljatöötamist.

Teadusprojekti «Nordic e-Pavement» eesmärgiks on luua kaks e-katendi demopaneeli koos energiasalvesti ja elektrit tarbiva rakendusega – ehk siis näiteks valgusfoori, LED-tänavavalgusti või valgustatud liiklusmärgiga.

Projekti raames valminud päikesepaneelidega e-katendi näidis paigaldatakse TTÜ Mektory maja ette selle aasta sügiseks.

Maanteeameti teede arengu ja investeeringute osakonna juhtivinseneri Taavi Tõntsi sõnul on taastuvenergiat tootvaid teekatendi lahendusi eri riikides juba arendatud – näiteks Prantsusmaal, Hollandis või USAs – samas  puuduvad seni Põhjamaade oludega kohandatud lahendused.

Tehnikaülikoolist on projekti kaasatud Mektory,  inseneriteaduskonna ehituse ja arhitektuuri instituudi teedeehituse ja geodeesia uurimisrühm, materjali- ja keskkonnatehnoloogia instituudi polümeeride- ja tekstiilitehnoloogia teaduslabor ning keemiliste kiletehnoloogiate teaduslabor. Lisaks osaleb projektis ka Tallinna Tehnikakõrgkool.

TTÜ teedeehituse ja geodeesia uurimisrühma liige Ain Kendra hinnangul on taastuvenergiat tootvatel teekatenditel suur potentsiaal võrreldes seniste monofunktsioonlahendustega.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles