e-Eesti riigikogu: «paberpoint» või PowerPoint?

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu saal.
Riigikogu saal. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Riigikogus tuli eile nähtavasti esimest korda ja sedagi poolkogemata arutuse alla mõte, miks ei lubata parlamendi istungitesaali igapäevatöös kasutada kaasaegset digitaalset esitlustehnoloogiat.

Teema tõstatu ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo usutlemise ajal, mil minister tahtis rahvasaadikutele kangesti näidata, kui kaugele on tänaseks arenenud Eesti uue brändi tööriistaksti sisaldavad veebilehed. Paraku läksid ministri ettevalmistatud esitlusmateralid vett vedama.

«Mul on väga kahju, ma tahtsin täna teile, head kolleegid, neid keskkondasid koos nende sisenditega ka näidata siin. Ma tegin presentatsiooni valmis ja mõtlesin, et klikin siin ja näitan, et vaat, kuidas avaneb see- ja kuidas teistsugune veebileht oma sisenditega. Aga paraku Riigikogu töö kord ei võimalda Power Pointi presentatsiooni näidata siin arupärimise raames,» oli minister sunnitud tõdema.

Riigi kogu liige Kalle Laanet arvas seepeale, et ega muud viisil reeglistikku ümber vaatama asuta, kuid kasutada kõnetoolis PowerPointi asemel lahendust nimega «paberpoint» - mida parlamendi liige sellega simas pidas, võib vaid aimata.

Postimees uuris täna riigikogult üle, mis juhtudel on esitlusmaterjalide kasutamise suures saalis üldse lubatud ja kas korda on plaanis üle vaadata?

Selgus, et riigikogu juhatus on kinnitanud 2015. aastal visuaalmaterjalide kasutamise juhendi, kus on kirjas, et riigikogu istungil on lubatud näidata visuaalmaterjali ettekande täiendamiseks järgmiste aruteluvormide puhul:

  • olulise tähtsusega riikliku küsimuse arutelu
  • ametiisikute ettekanded ja ülevaated
  • tegevuskavade arutelud

Riigikogu juhatus manitseb ka esitlusmaterjalide kasutajaid, et need ei tohi mingil juhul asendada ettekannet ennast ning nende sisu peab vastama parlamendietiketile ja ei tohi olla solvav või lugupidamatu arutelul osalejate ja avalikkuse suhtes.

Ühtlasi märkis riigikogu, et juhatusel ei ole praegu kavatsust juhendit muuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles