Mask langes: Trumpi kõrgeim keskkonnaametnik avaldas oma suhtumise kliimamuutustesse (14)

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA keskkonnakaitseagentuuri uus juht Scott Pruitt.
USA keskkonnakaitseagentuuri uus juht Scott Pruitt. Foto: Melissa Phillip/AP

Teleintervjuus väljendatud seisukoht näitab järjekordselt Trumpi administratsiooni probleemset suhtumist kliimateadusse ja keskkonnakaitsesse.

USA Keskkonnakaitseagentuuri EPA uus juht Scott Pruitt on juba ammu tuntud oma põlgava suhtumise poolest keskkonnakaitsesse. Aasta alguses kirjeldas Pruitt end isegi kui «juhtivat häält võitluses EPA aktivismiagenda vastu.»

Seetõttu ei pruugi kellelegi tulla erilise üllatusena, et kui telekanali CNBC ajakirjanik küsis Pruittilt, et kas CO2 on kliimamuutustega võitlemisel «peamine kontrollnupp», ei saanud Pruitt selle väitega mitte nõustuda.

«Ma arvan, et inimtegevuse kliimamõju täpne mõõtmine on väga suur väljakutse ja selle mõju suuruse osas on hiiglaslikke erimeelsusi. Seega ei, ma ei nõustuks, et CO2 on kliimamuutuste peamine põhjustaja,» ütles riigi suurima keskkonnakaitseasutuse juht. Ta lisas, et kasvuhoonegaaside mõju ei ole veel teada ning täpsemate seisukohtade võtmiseks on vaja veel lisa-analüüse.

Kuna kliimamuutuste inimtekkelisuse osas on teaduslik konsensus siiski küllaltki valdav, reageerisid mitmed keskkonnaorganisatsioonid Pruitti väidetele.

«Maskid on langenud. Kui Senati kuulamistel suutis Pruitt oma tõelisi vaateid hägustada, siis nüüd on ta end paljastanud kui kliimamuutuste eitaja,» kommenteeris vastuolulist intervjuud Loodusressursside Kaitse Nõukogu kliima ja puhta õhu programmi juht David Doniger.

Loe lähemalt Science’i originaalloost.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles