Video: kuidas jõuavad plastiosakesed toiduahelasse ja meie toidulauale ?

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis/BBC

Briti teadlane tabas videosse selle, kuidas plankton plastist mikrokiu sisse sööb. Edasi jõuab plast toiduahelas aina kõrgemale, vahendab BBC.

Kuigi tegemist on vaid ühe võimaliku viisiga, kuidas plastik toiduahelasse saab, mõjutab selline levik terveid planktonist toituvaid merelisi ökosüsteeme. Hinnanguliselt «kaob» maailma prügivoogudes igal aastal ligi 150 miljonit tonni plasti, mistõttu on ÜRO ka meredesse jõudva plasti tunnistatud üheks olulisemaks nüüdisaegseks keskkonnaprobleemiks.

«Minu jaoks on huvitav, et kiud näib olevat teinud looma kõhus aasa ja nii on näha kohe ka plasti mõju niitpeenele organismile,» ütles video teinud Richard Kirby BBC-le. Ta lisas, et suurematele loomadele nagu vaaladele ja kilpkonnadele on plasti tekitatavad kahjud on küll laialdaselt tuntud, kuid plaktonile tekkivatest mõjudest ei ole inimesed kuigi teadlikud.

«Selle liigi magu ulatub üle kogu tema keha, mistõttu on plast takistanud toiduainete ja muu materjali liikumise tema peast allapoole,» ütles Kirby.

ÜRO hinnangul on maailmameredes keskmiselt peaaegu 18 000 tükki plasti iga ruutkilomeetri kohta. Kuna plastiku sisse söönud pisiloomad osutuvad omakorda toiduks aina suurematele loomadele, jõuab ka plastik toiduahelas aina kõrgemale ning seega tõenäoselt ka inimeste toidulauale.

«Plastprügi on imbunud meie ökosüsteemi globaalsel tasemel. See video vaid võimendab tõendeid, et loomad söövad [plasti] polümeere sagedasti sisse,» ütles ka keskkonnateadlane Mark Browne, kes on sel teemal avaldanud palju teadusartikleid.

Kirby tehtud ja BBCs ilmunud videot saab vaadata siin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles