Portaalid auto24 ja Kuldne Börs tulevad soomlastelt kohalikesse kätesse

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Tomberg
Margus Tomberg Foto: TOOMAS TATAR/PM/SCANPIX BALTICS

Baltikumi era- ja riskikapitalifirma BaltCap omandab koos ettevõtte juhtkonnaga 100-protsendilise osaluse portaale auto24.ee ning kuldnebors.ee. opereerivas Sanoma Baltics AS-is.

Portaalide müüjaks on Sanoma Media Finland OY ning ostjaks täpsemalt BaltCap Private Equity Fund II ja selle juhtkond.

BaltCapi partner Oliver Kullman ütles tehingut kommenteerides, et ostetud ettevõte on hästi juhitud ja meeskonnal on suur kogemus portaalide opereerimises ning häid mõtteid, kuidas teenuseid edasi arendada. Investeeringu ajaliseks pikkuseks hindas ta aastaid.

«Tavaliselt on meie investeeringuperiood keskmiselt viis aastat. Samamoodi ka sellel juhul – teeme ühe faasi kaasa. See on meie tegevuse omapära, et oleme ajas piiratud,» ütles Kullman Postimehele.

Ta viitas Baltcapi senistele investeeringutele, mille ettevõtetes investeeringuga sees olemise perioodiks olnud 3-7 aastat.

Kullmani sõnul algasid läbirääkimised seniste omanikega juba möödunud aastal. Tegemist on ühtlasi esimese Baltcapi osalusega otseselt kuulutusteäris.

Samas on Baltcapi portfellis näiteks FCR Media, mis tegeleb internetireklaamiga ja on tänaseks laienenud juba 12 riiki. „Eks se selle pealt oleme näinud, kuidas online-asjad on arenenud. Kuna juhtkonnaga on väga hea klapp, siis see sai ka kindlasti üheks ostu aluseks,» ütles Kullman.

Mis puutub otsetud portaalide tulevikku, siis vihjas Kullman, et plaan on mõelda laiemalt, mida üldse selliste platvormidega teha oleks. «Ma arvan, et meie on huvi on häid plaane toetada,» lisas ta.

Sanoma Balticsi tegevjuhi Margus Tombergi sõnul avab BaltCap värske ja tugeva omanikuna uued võimalused investeeringuteks – seda nii olemasolevatel tegevusaladel kui väljaspool kuulutusteportaalide teenuseid.

Tomberg viitas laienemisplaanide all kõikvõimalikele seotud tegevustele. «Täna oleme juba alustanud auto24 laenuga. Need võivad olla finantseerimisteenused, rahavahendus, deposiidid – kõik, mis tarbijale suuremat väärtust loovad. Ainuüksi kuulutustest ei piisa, et kogu väärtusahel ära katta,» selgitas Tomberg.

Ta lootis, et Baltcapi investeering saab olema piisavalt pikk nende laienemistegevuste elluviimiseks. «Olen selles üsna kindel,» märkis ta.

Sanoma Media Finland tegevjuhi Pia Kalsta sõnul keskendub Sanoma Media Finland nüüdsest tugeva ja mitmekesise meediategevuse arendamisele Soomes. «Soovime meeskonnale ja BaltCapile edu,» kommenteeris ta müügitehingut.

Tehingut finantseerivad osaliselt LHV pensionifondid. «Hiljutised muudatused seadusandluses võimaldavad pensionifondidel selliseid kohalikke investeeringuid teha. LHV pensionifondid, mis haldavad pea miljardit eurot, on oluliselt suurendamas investeeringuid Eesti majandusse,» ütles fondijuht Andres Viisemann.

Ta lisas, et investeeringud kohalikku majandusse on mitmekordselt kasulikud pakkudes keskmisest kõrgemat oodatavat tootlust ning elavdades majandust. 

Veebilehel auto24.ee on tugev positsioon autode, mootorrataste, veesõidukite ning rasekeveokite kuulutuste valdkonnas. Kuulutusteportaal kuldnebors.ee koondab erinevate valdkondade kuulutused nagu ehitusmaterjalid, põllumajandus, lemmikloomad, kodukaubad ja palju muud.

Tehing on kavas lõpule viia 2017. aasta kevadel, pärast loa saamist konkurentsiametilt.

Kommentaar.

Tarvo Teslon, soov.ee portaalijuht

Auto24 on selge turuliider kasutatud autode müügiportaalina. Kuldne Börs on  antud tehingu juures vähem tähtis.

Tänane juhtkond, kes ka omanike ringi nüüd kuuluvad, saavad tõenäoliselt vabamad käed, kui konservatiivne Soome meediagrupp võimaldas. Selge on ka see, et investeerimisfond ootab vara kiiret kasvu. See seab juhtkonnale  kohustuse muutuda efektiivsemaks ja tõsta käibenumbreid. Käivet saab tõsta teadupärast uute teenuste, mahu kasvu ja hinnatõusuga.

Konkurentsist rääkides, siis Soov.ee on odavamate autode kui ka mootorrataste, ATV-de ja muude sõidukite kuulutuste arvu jõuliselt kasvatanud. Kuulutamine on meil tasuta ja võimalik konkurendi hinnamuutus meid väga ei mõjuta. Soov.ee teenib raha peamiselt lisateenuste ja reklaamiga.

Taust

BaltCap Private Equity Fund II (BPEF II) teeb omakapitali investeeringuid Baltikumi ettevõtetesse, keskendudes buy-and-build tüüpi tehingutele. BPEF II loodi koostöös Euroopa Investeerimisfondiga (EIF), mis investeerib läbi Balti Innovatsioonifondi (BIF). BIF on EIF-i ning Eesti, Läti ja Leedu valitsuste poolt loodud fondifond.

Sanoma Baltics AS opereerib kuulutusteportaale auto24.ee, veetehnika.ee, rasketehnika.ee, mototehnika.ee ja kuldnebors.ee. Ettevõttel on 20 töötajat Tallinnas ja Tartus, käive on 4,4 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles