5 grammi esteetikat – mis see on? +iD lugu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
+iD
+iD Foto: Veiko Kallas

Kõigest 5 grammi kaaluva juhtmevaba ID-kaardi lugeja +iD lugu sai alguse 2009. aastal, kui Eesti pärituolu ja Brasiilias resideeruv leiutaja, disainer ja fotograaf Martin Lazarev sellele mõttele tuli. Olles aktiivne ID-kaardi lugeja kasutaja ning reisisell, saigi idee alguse soovist ja vajadusest vahetada välja senine juhtmega kohmakas ID-kaardi lugeja, et muuta üks igapäevane tegevus lihtsaks ja meeldivaks.

Portaali osta.ee blogi vestles pikemalt maailma väikseima ID-kaardi lugeja teemadel brändi müügi ja turunduse eestvedaja Marko Kivirannaga ühel veebruarikuu pärastlõunal.

Marko, räägi palun lähemalt, kuidas jõudsite selle +iD-ni, mida täna siin laual näha võime?

Kuigi +iD tööpõhimõtte eskiiskavandi lõi Martin Lazarev, siis reaalse toote ehk tööstusdisaini autoriks on PLUSS ID üks partneritest Argo Männiste, tänu kellele formuleerus ideest ja prototüübist toode, mida me täna teame. 2014. a. 6. jaanuaril, pärast põhjalikku arendustööd, esitlesime maailma väikseimat ID-kaardi lugejat +iD.

Marko Kivirand
Marko Kivirand Foto: +iD

Olete turul olnud juba 3 aastat! Kuidas toode on vastu võetud?

+iD on leidnud turul oma kindla koha. Meie eesmärk oli disainida mugav, väike, kerge, lihtne, ilus ja minimalistlik toode. See õnnestus, sest me lahendasime ühe probleemi ning tegime igapäevase elu taas lihtsamaks.

+iD-d on võimalik osta lisaks Eestile ka Ameerika Ühendriikides, Saksamaal, Lätis, Leedus, Sloveenias, Londonis ja ka sellistes riikides nagu Armeenia ja Omaan? Kuidas te sinna turule saite? Kui suur valmidus on nendel riikidel e-lahendusteks?

Osad koostööpartnerid on meid ise üles leidnud ning loomulikult oleme ka ise väga initsiatiivikad loomaks kontakte. Lisaks Balti riikidele on meil edasimüüjaid ja esindajaid enam kui 10 riigis üle kogu maailma. Eelkõige on meie sihtturgudeks riigid, kus kiibiga ID-kaart on juba kasutusel ning riik on loonud, sarnaselt Eestile, erinevaid e-teenused, mida kodanikud saavad kasutada (e-riik, e-allkiri, e-tervis jms). On üsna tõenäoline, et kui riik on need võimalused loonud, tuleb sellega ka erasektor kaasa (e-pank, e-kommerts, isiku tuvastamise ja läbipääsusüsteemid jne).  

Eesti on oma e-lahenduste ja Mobiil-ID-ga kindlasti maailma üks arenenumaid riike, kuid näiteks Jaapanis võeti alles käesoleval aastal kasutusele kiibiga ID-kaart. Itaalias ja Prantsusmaal on paljudel inimestel ID-kaart siiani paberil dokument, ja uusi ID-kaarte alles hakati väljastama. Kuigi Eesti turg on meile väga oluline, on meil ka väljaspool kodumaad väga palju tööd ära teha. 

Kas mäletate ka, kes oli +iD esimene klient?

6. jaanuaril, päeval, mil +iD avalikult müüki paisati, saime tellimuse presidendi kantseleist. Meie esimeseks kliendiks osutus president Toomas Hendrik Ilves, kes +iD-st varemgi Twitteris säutsunud oli. Efektne start!

Väga efektne! Aga, Marko, turul on ID-kaardi lugejaid päris suur valik – mis on +iD plussid ja eelised teiste ID-kaardi lugejate ees?

Jättes hetkeks kõrvale suure eelise, et toode on juhtmevaba, on +iD eelis ergonoomika ja praktilisuse ning esteetilise ja minimimalistliku disaini parim sümbioos. Ilus ja mugav disaintoode taskukohase hinna eest. 

Kellele, kus või millistes situatsioonides on seda +iD-d kõige rohkem vaja? 

+iD toode on mõeldud inimesele, kes kõike eelmises vastuses hindab. Minnes aga konkreetsemaks, siis ID-kaardi abil on väga mugav töötada, eriti kui sul on sellega rohkem toiminguid päeva jooksul. ID-kaart on lugejaga arvutis ja sa saad rahulikult allkirjastada ning vajalikes kohtades end identifitseerida ilma, et sul peaks igaks toiminguks mobiilsidet ning sellega kaasnevat kulu olema – telefoni abiga allkirjastades või muul moel end tuvastades. Kulu all peame eelkõige silmas välisriigis toimetamist, kus sõltuvalt riigist võivad kulud selles valguses üsna suureks kasvada.

Kas on mingeid soovitusi või tähelepanekuid senise kasutajakogemuse põhjal?

Kuna internetiühendust on mingil ajavältel nii Mobiil-ID kui ka ID-kaardiga tegutsedes vaja, siis siinkohal juhime ka tähelepanu sellele, et tasuta wi-fi ei ole reeglina kõige parem viis nii tundliku töötlemiseks. Teadupärast ei ole tasuta võrgud turvalised ja seeläbi ei soovita me neid ka kasutada. Eriti selliste toimingute puhul. ID-kaardiga toimetamise plussiks ongi see, et saate lepinguid allkirjastada ilma, et peaks sellel konkreetsel hetkel olema interneti ühendus. Teete töö võrguvabalt ära ja hiljem turvalises internetivõrgus olles, saadate vajalikud dokumendid ära. +iD, oma unikaalsete omadustega, aitab seda kõige meeldivamal ja mugavamal moel ellu viia. 

Millised on +iD lähiaastate väljavaated Eesti turgu silmas pidades? 

Eestis on veel palju inimesi, kellel on tüütu, juhtmetega ID-kaardi lugeja. Kindlasti hakatakse ka üleüldiselt ID-kaardiga seotud teenuseid rohkem tarbima, sest see on mugav ning teenuseid, kus turvalisuse tase vajalikkus on kõrge, tuleb ka kindlasti juurde. ID-kaardi lugeja on tarbeese, mida me kõik varem või hiljem, harva või tihedamalt kasutame. Eestis konkureerime kindlasti Mobiil -ID-ga, mis muutub järjest populaarsemaks ja just noorema generatsiooni hulgas. Küll aga Mobiil-ID teenusena kõigile ei sobi ja ei meeldi. Meie pakume +iD näol mugavat, praktilist ja esteetilist lahendust, ja me ei piirdu vaid Eesti elanikega. Kõige väikseima ID-kaardi lugeja vastu on huvi üles näidatud üle maailma, kus ID-kaardiga teenused on inimestele kättesaadavad. 

Eesti on meie koduturg, meie esimene turg, ja on meie jaoks endiselt väga oluline. Jätkuvalt tegeleme brändi tutvustamise ning müügivõrgustiku hoidmise ning suurendamisega. Sellepärast otsustasime ka liituda Osta.ee Eesti Disaini müügikanaliga, et info meie tootest ja mugav ostlemise võimalus jõuaks võimalikult paljude inimesteni.

Allikas: blogi.osta.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles