Fotod: sakslased lülitavad sisse maailma suurima tehispäikese (7)

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Synlighti valgustid.
Synlighti valgustid. Foto: Caroline Seidel/AP/Scanpix

Teadlased loodavad, et tehispäike jõuab ligi 3500-kraadiste temperatuurideni, tänu millele saaks luua süsinikuvaba kütust.

Saksa teadlased lülitavad peagi tööle maailma suurima tehispäikese, et seekaudu rohelisemat kütust luua, vahendab The Guardian. Synlighti projekti käigus loodud «tehispäike» koosneb 149 projektor-valgustist ning võrreldes Maale jõudva päikesevalgusega toodab see 10 000 korda tugevamat valgust.

Synlighti valgustid Foto: Caroline Seidel/AP/Scanpix
Synlighti valgustid Foto: Caroline Seidel/AP/Scanpix Foto: Caroline Seidel/AP

Kui kõik lambid ühte punkti suunata, peaks tekkima ligi 3500 kraadini jõudev temperatuur. «Kui inimene läheks tuppa, kus tehispäike põleb, süttiks ta silmapilk,»  ütles The Guardianile asja taga seisev professor Bernard Hoffschmidt.

Synlighti projekti käigus üritavad teadlased välja selgitada, kas samasugust ülesehitust võiks kasutada ka eksperimendi jaoks, kus saaks veeaurust vesinikku eraldada, et seda siis kütuseallikana kasutada.

Loe täpsemalt The Guardianist.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles