Video: teadlased panid südamelihased spinatilehtedel kasvama

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Südamelihased kasvamas spinatilehtedel.
Südamelihased kasvamas spinatilehtedel. Foto: Worcesteri Polütehniline Instituut

Taimelehtedesse sisestatud inimkudedes nähakse võimalikku ahendust mitmetele biotehnoloogia lahendamata probleemidele.

Teadlased, kes on loonud laboris töötavad lahendused inimkudedes esinevate vigade parandamiseks, takerduvad oma leiutiste elus rakendamisel tihtipeale lahenduste mastaapide tõstmise taha. Sealt edasi tekib aga uus probleem – kuidas tagada kasvatavate kudede pidev varustatus toitaineid toova verega?

Seni on lahendusi otsitud erinevatest tehnikatest nagu näiteks 3D printimisest, mis ei suuda aga luua vajalikku bioloogilist võrgustikku. Nüüd aga proovis grupp inglise ja ameerika teadlasi näiliselt täiesti hullumeelset lahendust, mis kasutab loomse koe kasvatamiseks taimset kasvulava.

Nimelt jaotuvad toitaineid edasikandvad sooned väga sarnased inimese veresoontega ja isegi, kui kogu ainevahetuse keemiline ja bioloogiline põhimõte võib olla väga erinev, on soonte võrgustik toitainete edasikandmiseks ideaalne.

Eksperimentide käigus eemaldasid teadlased uue spetsiaalse tehnikaga ettevaatlikult taimelehtede rakud, kuni alles jõi vaid tselluloosist kestad. Seejärel lasti soontesse voolama inimverega sarnaseid osakesi sisaldav vedelik. Erinevatesse lehe piirkondadesse pandi kasvama erinevad inimkoe proovid.

Lisaks spinatile võib selline loomse koe kasvatamine olla võimalik ka näiteks peterselli, puju ja teiste taimede puhul. Sõltuvalt soonestiku kujust oleksid erinevad taimed sobilikud ka erinevate kudede tootmiseks.

Vaata ka Worchesteri Polütehnilise Instituudi avaldatud videot:

Uuringuga saab lähemalt tutvuda ajakirjas Biomaterials.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles