Miks sügavaid poliitilisi veendumusi nii raske muuta on?

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaidlus
Vaidlus Foto: PantherMedia / Scanpix

Kui inimeste sügavaid poliitilisi veendumusi kahtluse alla seatakse, muutuvad emotsioonide ja sisemise tunnetusega seotud ajustruktuurid aktiivsemaks. Emotsioonide eest vastutavad ajusüsteemid, mille eesmärk on aidata organismi tasakaaluseisundit säilitada, paistavad töötavat ka vaimse elu tasakaalu säilitamise nimel.

Nii vahendas ERR-i teadusportaal Novaator ajakirjas Nature Scientific Reports avaldatud uurimust, kus uuriti 40 vaimselt terve inimese aju ajal, kui neile näidati nii seisukohti, millega nad nõustusid, kui ka vastuväiteid nendele seisukohtadele.  

Kui uskumustele esitatakse vastuväiteid, kogevad inimesed negatiivseid emotsioone sellepärast, et tekib konflikt olemasolevate uskumuste tajutava tähtsuse ja uuest informatsioonist tekitatud ebakindluse vahel. Selleks, et neid negatiivseid emotsioone leevendada, hakkavad inimesed mõtlema, kuidas vastuväidete mõju vähendada.

Loe põhjalikumalt Novaatorist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles