Teadlased leidsid erakordselt suure ja puhta pruuni kääbuse

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku nägemus avastatud kääbusest
Kunstniku nägemus avastatud kääbusest Foto: John Pinfield

Pruunid kääbused ei ole tähed, sest need on selleks liiga väikesed, nüüd leidis aga rühm täheteadlasi taevast üles seni kõige suurema ja puhtama pruuni kääbuse, vahendas ERRi teadusportaal Novaator.

Pruunid kääbused ei ole aga ka planeedid, sest on liiga suured, et neid saaks rahuliku südamega liigitada planeetideks ja nüüd ongi siis teadlasrühm eesotsas ZengHua Zhangiga Kanaari saartel asuvast astrofüüsika instituudist avastanud meist umbes 750 valgusaasta kauguselt pruuni kääbuse, mis on umbes 90 korda raskem kui meie Päikesesüsteemi suurim planeet Jupiter, ja seega ka kõige suurem teadaolev pruun kääbus üleüldse.

Kuid mis samuti tähelepanuväärne – see kääbus koosneb tervelt 99,99 protsendi ulatuses ainult vesinikust ja heeliumist, universumi kõige algsematest ja levinumatest elementidest. Nii suur puhtus ehk teise elementide puudumine viitab, et kääbus on tekkinud ürgsest gaasist, millesse ei ole veel segunenud tähtedes ja supernoovades tekkinud raskemaid elemente.

Loe täpsemalt Novaatorist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles