Täna ajaloos 2.04: esimesed seebikad, sureb paavst Johannes Paulus II ja Sverdlovskis tekib Siberi katku epideemia

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Johannes Paulus II
Paavst Johannes Paulus II Foto: Repro

Mõnikord nimetatakse 1979.aasta Sverdlovski (praegune Jekaterinburg)antraksi ehk Siberi katku puhangut bioloogiliseks Tšornobõliks, sest puhang sai alguse sõjatehasest.

1979. aasta aprillis-mais tekkis Uurali tööstuslinnas Sverdlovskis Siberi katku epideemia, mille tagajärjel suri ametlike teadete järgi vähemalt 64 inimest. Tegelikkuses ulatusid ohvrite numbrid sajani. Nõukogude versiooni kohaselt oli tegemist tavalise Siberi katku puhanguga loomade hulgas ja inimesed nakatusid haigusetekitajaga saastunud lihasaadusi süües, hiljem tehtud analüüsid kinnitasid aga, et nakatunud elasid Sverdlovski rajoonis, kus tuul puhus enamasti naabruses asuva sõjatehase poolt. Tehases toodeti ka siberi katku baktereid.

Siberi katku ravitakse antibiootikumidega, ent paljudel juhtudel kulgeb haigus kiiresti ja antibiootikumiravi võib ebaõnnestuda – siis lõpeb haigus tavaliselt surmaga.

Loe viimasest infost Sverdlovski katastroofi kohta Postimehe loost «Teadlased murdsid lahti nõukogude biorelva saladuse»

Sündmused Eestis:

1948 – Aburi külas Lääne-Viru maakonnas Väike-Maarja vallas asutati Virumaa esimene kolhoos. Kolhoosi moodustasid 9 peret ning kolhoosivaraks oli 230 ha maad, millest 160 põllumaad; 15 hobust; 20 lehma; ja 10 muud kodulooma.

Sündmused maailmas:  

742 – sündis Karl Suur

1912 – Titanic alustab katsesõite

1917 – USA president Woodrow Wilson palub kongressil Saksamaale sõda kuulutada

1956 – USAs esilinastuvad esimesed seebiooperid

1979 –Venemaal Sverdlovskis tekib Siberi katku epideemia

1982  - Argentiina vallutab Falklandi saared

2004 – hoitakse ära islami terroristide rünnak Hispaania kiirrongidele

2005 – sureb paavst Johannes Paulus II. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles