Saturni kuud katab elektriliiv

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muudetud värvidega pilt Saturni Titaani kuust
Muudetud värvidega pilt Saturni Titaani kuust Foto: Cassini

Eksperimendid näitavad, et Saturni kuu Titaani luidete paradoksi võib selgitada laetud osakeste kokkupuutumine.

Titaan on Saturni udune, oranži, lämmastikuga täidetud atmosfääriga kuu. Titaani pooluseid katavad metaanijärved ning kuu ekvaatorilähedast pinda katavad ligi saja meetrini kõrguvad luited.

Viimased on aga alati teadlasi köitnud, sest miskipärast vaatavad luited tuulega vastupidisesse suunda. See on tõeline paradoks. Mõistatuse lahendamiseks asetasid Georgia Tehnoloogiainstituudi teadlased Titaani pinnasega sarnased orgaanilised materjalid Titaani ilmastikutingimusi meenutavasse simulatsioonikambrisse. Kambri avades oli kambris levinud staatiline elekter osakesed kokku «kleepinud», nii oli tegu justkui «elektriliivaga». 

Titaani pinnal levivad osakesed säilitavad laetuse ja kleepuvad kokku palju kauem kui Maal levivad osakesed. Põhjus peitub Titaani kuivas atmosfääris ja osakeste madalas tiheduses. Teadlaste sõnul võib see ka põhjendada luidete vastupidist suunda, sest kuna osakesed kleepuvad, ei suuda tavalise tugevusega tuul luiteid väga liigutada. Tulemustest kirjutasid teadlased ajakirjas Nature Geoscience.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles