Video: Esimest korda maailmas suudab halvatud mees kätt liigutada vaid mõtte abil (1)

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bill Kochevar
Bill Kochevar Foto: HANDOUT/REUTERS

​Pärast liiklusõnnetust kaelast allapoole halvatuks jäänud mees suutis sel nädalal mõtte jõul kohvi juua ja kartuliputru süüa.

See sai teoks tänu tema ajju paigaldatud elektrilistele plaatidele ja kätesse asetatud sensoritele, mille abil hakkavad käelihased ajusignaalide peale liikuma. Ajusignaalil kätt mõjutada aitab arvuti.

«Ma mõtlen, mida  tahan teha ja siis süsteem annab selle käskluse kehale edasi,» ütles 53-aastane Bill Kochevar The Guardianile. Tema sõnul ta pikalt mõtlema ei pea, vaid süsteem saab kohe aru.

Tehnoloogia taga seisavad USA teadlased ja see on esimene kord, kui täielikult halvatud inimene saab üksnes mõtte jõul end liigutada, varem on selleks vaja olnud mõnda liigutust, mis on kehasse veel füüsiliselt alles jäänud.

Seni toimub liikumisprotsess veel küllaltki aegalselt, ent kiiruse kallal hakkavadki teadlased edaspidi töötama. Samuti loodetakse peagi valmis teha juhtmeteta ning nähtamatud vahendid.

Loe põhjalikku lugu The Guardianist

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles