Lugemisoskus on DNAs kirjas

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teadlased oskavad puhtalt koolilapse DNA analüüsi põhjal üsna õigesti arvata, kui hästi ta lugeda oskab.

Nii vahendas ERR-i teadusportaal Novaator Londoni King’s College’i teadlaste uuringut, kus 20 000 lapse DNA-d analüüsid näitasid, et DNA põhjal saab lapse lugemisoskust ära arvata viie protsendi ulatuses.

See arvamine ei ole siis kaugeltki täiesti täpne, aga autorite sõnul on lootust, et geenianalüüs võimaldab tulevikus avastada võimalikke lugemisraskusega lapsi juba enne kooli ja aidata neil neid raskusi ennetada.

Selzam ja kolleegid analüüsisid ligi 6000 inimese geene ja sobitasid tulemusi kokku andmetega nende inimeste lugemisoskuse kohta 7 – 14 aasta vanuses.

Sel viisil kokku saadav viieprotsendine ennustusvõime on tegelikult päris tugev, kui arvestada, et näiteks lapse sooline kuuluvus ennustab lugemisoskust vähem kui ühe protsendi ulatuses.

Sama selgitas ka eelmisel aastal Postimehele põhjaliku intervjuu andnud, selles vallas maailma parimaks eksperdiks peetud Robert Plomin. Loe intervjuud siit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles