Uuring: Euroopa ja USA tarbijad põhjustavad Hiinas 108 600 surma

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pekingi saastatud õhk
Pekingi saastatud õhk Foto: NICOLAS ASFOURI/AFP

Värske uuring näitab, et ameeriklaste ja eurooplaste nõudlus riiete, mänguasjade ja mobiiltelefonide järele panustab tugevalt arengumaade inimeste surmadesse.

Igal aastal kaotab maailmas musta õhu tõttu liiga vara elu umbes 3,5 miljonit inimest. Värske, ajakirjas Nature avaldatud Hiina teadlaste uuring näitab aga, et viiendiku neist surmadest saab kirjutada tarbimishulluse arvele.

Peamiselt põhjustab õhureostus surmi seose tõttu südamehaiguste, infarkti, kopsuvähi ja astmaga.

Uurimuses vaadati tehastest, lennukitest, pakkide saatmisest ja elektrijaamadest tulevat õhureostust 228 riigist võetud andmete põhjal. Analüüs näitas, et Hiinast tulev reostus põhjustas üle kahe korra enam surmi kui üheski teises maailma paigas. Pärast Hiinat paistsid suure reostusega silma veel India ja ülejäänud Aasia maad.

Huvitav on seegi, et uuringus vaadati, kuivõrd seostub reostus lääne inimeste tarbimiskultuuriga ning selgitati välja, et eurooplaste ja ameeriklaste ostuhuvi võib põhjustada Hiinas ligi 108 600 liiga varast surma.

«Lääne inimesed vahetavad oma telefoni keskmiselt iga kuue kuu tagant, ent teisel pool maailma tähendab see suurt tervisekahju,» ütles üks uuringu kaasautoreid, East Anglia Ülikooli kliimateaduste professor Dabo Guan.

Kui Aasia maades suudetaks õhureostust rohkem kontrollida, tähendaks see sealsetele inimestele tervise parandamist, ent uuringu autorite sõnul peaks lääne tarbijad aru saama, et kiirmoe ja tarbimishulluse aeg võiks ümber saada, sest hind inimeste elule on võrreldes kauba maksumusega liiga kõrge.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles