Uue aja mured: nutizombid vajavad liiklusmärke teele

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punased tuled Augsburgi raudteejaama sillutisel
Punased tuled Augsburgi raudteejaama sillutisel Foto: Citylab

Nutitelefonid hoiavad liiklejate silmi endil üha enam nii autoroolis kui jalakäijate seas  - seda  peetakse üheks põhjuseks järsult kasvanud jalakäijate hukkumise arvu kasvule näiteks USA-s ja pannud liikluskorraldajaid nuputama uusi viise tähelepanu tõmbamiseks liiklusmärkidele.

USA liiklusohustuse assotsiatsiooni andmeil hukkus riigi liikluses möödunud aastal 6000 jalakäijat ja see on viimase 20 aasta selgelt halvim tulemus. «Uusim jalakäijate surmajuhtumite arvu kasvu tegur võib olla nutitelefonide kasvav kasutamine kõigi liiklejate poolt, mis võib olla oluline põhjus tähelepanu hajutaja nii autojuhtidel kui jalakäijatel,» seisab BBC teatel asutuse raportis.

Et sama on täheldatud maailma mitmetes linnades, siis on asutud kasutusele võtma ka enneolematuid meetmeid nutizobide tähelepanu võitmiseks.

Nii on Baierimaal asuva Augsburgi linna raudteejaamas paigaldatud  rohelised ja punased tuled maapinnale, et hoiatada inimesi, kes kangekaelselt oma nutitelefone vaatavad.

Hollandi linnas Bodegravenis on ametnikud alustanud katsetama valgusfoore, mis peegeldavad täpselt samal põhjusel tulesid ka maha. «Sotsiaalmeedia, mängud, WhatsApp ja muusika on peamised tähelepanu hajutad liikluses,» kommenteeris raehärra Kees Oskam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles