Maailma vanim naisastronaut murdis uue kosmoserekordi

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA astronaut Peggy Whitson.
NASA astronaut Peggy Whitson. Foto: Stanislav Krasilnikov/TASS/Scanpix

Rahvusvahelise Kosmosejaama ISS esimene naiskomandör on minemas ajalukku ka ühe kogenuma kosmosekõndijana.

Möödunud nädala neljapäeval tegi ajaloo kogenuimaks naisastronaudiks peetav NASA astronaut Peggy Whitson läbi oma karjääri kaheksanda kosmosekõnni ja murdis sellega omalaadse rekordi – nüüd võib ta uhkusega öelda, et on maailmas enim tunde avakosmoses turnides veetnud naine, vahendab CBS.

Rekordi murdnud kosmosekõnni käigus paigaldas Whitson koos kolleeg Shane Kimbrough’ga kosmosejaamale uued põkkumisjaamad, mis on vajalikud plaanitavate kommertslendude jaoks.

57-aastane Whitson on olnud ISSi pardal juba möödunud aasta novembrist ja viimase kosmosekõnniga murdis ta kehtiva Sunita Williamsile kuulunud summaarse läbi tehtud kosmosekõndide aja naiste rekordi 50 tundi ja 40 minutit. Kokku on Whitson olnud planeedilt ära enam kui 500 päeva, mis teeb temast ka kõige enam kosmoses olnud naise.

Muu hulgas juhtus kosmosekõnnil ka ootamatu õnnetus, mille lahendamiseks pidid Whitson ja Kimbrough võtma kasutusele oma parimad MacGyveri matkimise oskused. Nimelt murdus seni teadmata põhjusel lahti üks kangast minimeteoriidi vastase kaitse kanga pakkidest, mida plaaniti kinnitada põkkumisjaamale. Katkise koha parandamiseks läksid aga kasutusse nii jaama endised kattekihid, mille õige üksreise peale paigutamisega saavutatigi vajalik kaitstus.

Kosmosekõndide absoluutne rekord kuulub vene kosmonaut Anatoli Sovoljovile, kes on teinud läbi 16 kosmosekõndi – kokku 82 tundi. Ühisarvestuses on Whitson nelja mehe järel viiendal kohal.

Vaata Whitsoni ajaloolist kosmosekõndi NASA avaldatud videost:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles