Täna ajaloos 05.04 – Jäälahing, Charles Darwini «Liikide tekkimine»ja esimesed Hitleri näoga postmargid

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adolf Hitler
Adolf Hitler Foto: SCANPIX

1242. aasta 4. aprillil toimus Jäälahing Peipsi-Pihkva järvel (Lämmijärve idakalda lähedal).

Liivi ordu ja sellega kaasas olnud Tartu piiskopi ning Taani vasallide ja eestlaste vägi sai lüüa Aleksander Nevski juhitud, peamiselt Novgorodi maakaitseväelastest koosnevalt Vene väelt. Lahingu järel sõlmiti Liivimaa ja Novgorodi vahel rahu, mis stabiliseeris Vana-Liivimaa idapiiri.

Veel sündmusi Eestis:

1919 - algasid 7. aprillini toimunud valimised Eesti Asutavasse Kogusse.

Sündmused maailmas:

1588 – sündis kuulus inglise filosoof Thomas Hobbes

1722 – hollandi maadeuurija Jakob Roggeveen avastas ülestõusmispühade esimeel pühal esimese eurooplasena Rapa Nui saare ja andis sellele nimeks Lihavõttesaar.

1815 – Sumbawa saarel Indoneesias hakkas purskama Tambora vulkaan, tegutsedes pidevalt 10. aprillist alates. Hukkunuid oletati 71 000.

1859 – Charles Darwin saadab kirjastajale esimesed kolm peatükki ühest maailma mõjukaimast raamatust «Liikide tekkimine»  

1932 – Soomes lõppes kuiv seadus, alkohoolsed joogid tulid jälle müügile.

1937 – Saksamaal lasti müügile esimesed Adolf Hitleri näopildiga postmargid.

1951 – USAs saab lõpu kuulus spiooniprotsess, mille käigus mõistetakse Nõukogude Liidule saladuste edastamise eest Julius ja Ethel Rosenberg.

1992 – Sarajevo lennujaama vallutamisega Jugoslaavia Rahvaarmee poolt saab alguse Sarajevo piiramine, mis kestab kuni 29. veebruarini 1996. 1425 päevaga on see 20. sajandi pikim piiramine.

1994 – Kultusbändi Nirvana laulja Kurt Kobain sooritab 27-aastaselt enesetapu

2007 – Venemaa koosseisu kuuluva Tšetšeeni Vabariigi suuruselt teises linnas Gudermessis vannutati ametisse 2. märtsil vabariigi presidendiks nimetatud Ramzan Kadõrov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles