Kosmoseteadlaste väljakutse: lebada 18 000 euro eest kaks kuud voodis

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse kosmoseteadlased otsivad katsealuseid, kes oleksid valmis veetma 60 päeva voodis lebades. Tasu - 18 000 eurot.
Prantsuse kosmoseteadlased otsivad katsealuseid, kes oleksid valmis veetma 60 päeva voodis lebades. Tasu - 18 000 eurot. Foto: Pesquet/esa/NASA/SIPA/Scanpix

Otsitakse noori terveid meesterahvaid. Ainus ülesanne – lebada kaks kuud voodis ja teha mitte midagi.

Kentsaka väljakutse taga on grupp prantsuse teadlasi, kes otsivad lahendust ühele kosmosereiside keerulisematest väljakutsetest – mis saab inimkehaga, kes peab veetma kaks kuud enam-vähem liikumatuna tehistingimustes?

Selleks plaanitakse otsida kokku 24 katsealust vanuses 20-45 aastat. Ainus, mida need tegema peavad – vedelema 60 päeva voodis. Ruumis, kus on kunstlikult loodud mikrogravitatsioon.

«Meie uurimisperioodi alguses viivad meie teadlased katsealuste peal läbi mitmeid erinevaid teste ja mõõtmisi. Seejärel veedavad nad 60 päevavoodis, pea kuue kraadi võrra allapoole kallutatud,» kirjeldas The Guardianile veidrat ettevõtmist eksperimendi koordinaator Dr Arnaud Beck.

Kuigi selline vedelemine võib tunduda justkui unistuste tööga, tasub soovijatel siiski järele mõelda – selle aja sees ei tohi voodist lahkuda ja pikaliasendis tuleb hakkama saada kõigi vajalike toimingutega söömisest pesemise ja roojamiseni. Peamine reegel – selle aja jooksul peab vähemalt üks õlg pidevalt voodiga kokku puutuma.

Dr Beciki sõnul on katse eesmärk teha kindlaks mikrogravitatsiooni mõju inimkehale ja leida lahendusi võimalikele tekkivatele tervisevaegustele, mis võivad tekkida näiteks lihaskao korral.

Kel siiski huvi, saab eksperimendis osalema kandideerida siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles